Gerincferdülés

Gerincünk a testünk tartóoszlopa, amely csigolyákból áll. Feladata a testtartás biztosítása és a nagyobbkiterjedésű mozgások koordinálása. Erős és egyben mozgékony vázat ad a törzsünknek.

Gerincferdülés esetén a gerincoszlop oldalirányú görbületéről beszélünk, amely problémákat okozhat a mindennapi életünk során. A gerincferdülés tünete, ha az egyik váll vagy csípő magasabban van, mint a másik. Ez hátfájást, sánta járást és csökkent fizikai terhelhetőséget okoz, de a későbbiekben súlyosabb

A gerincferdülés jellemzően gyerekkorban, 10-12 évesen alakul ki, oka általában a mozgásszegény életmód és a gyenge hátizomzat. Már ekkor érdemes odafigyelni, hiszen a korai felismerésnek kiemelkedő szerepe van a gyógyításban! Szövődmények is felléphetnek, például légzési elégtelenség vagy szívprobléma. Minél korábban felismerik a gerincferdülést, annál könnyebben kezelhető, és így megelőzhetőek a súlyosabb gondok!

A gerincferdülés napjaink leggyakoribb gerincproblémája, amely akár súlyos szövődményekkel is járhat. A Schroth-féle háromdimenzós scoliosis terápia nem csak a gerinc oldalirányú görbületeit kezeli hatásosan, hanem a csigolyák csavarordása következtében kialakul ún. bordapúpot is. A módszer sikeresen kezeli a tartászavart, a funkcionális- és strukturális scoliosist, valamint a Scheuermann-kórt is.

Minden esetben hosszú távú terápia szükséges a szép és tartós eredmény elérése érdekében.

A Szevermed Mozgásszervi Központban ortopéd szakorvosaink állnak rendelkezésére, ortopédiai szűrővizsgálatra, valamint gerincferdülés kezelésére is!

Időpont egyeztetés