Amit tudni érdemes a csípőízületi kopásról…

A coxarthrosis, hétköznapi nyelven a csípőízületi kopás napjainkban igen gyakori betegség az idősödő és sajnos fiatal korosztályban is. A problémát az ízületet borító porc felszínének károsodása, sérülése, kopása okozza, amely által a felszínek egymáson való elcsúszása egyre nehezebbé, fájdalmasabbá válik. A nehézségre reagálva izmaink megfeszülnek, hogy védekezzenek, azonban ez csak fokozza a fájdalmat.
Először csak egy kis merevséget, mozgásbeszűkülést érzünk a csípőben reggelente, amely rövid idő alatt megszűnik. Később már hosszabb ülés vagy fekvés után újra érezhető a probléma, amely az idő elteltével egyre fokozódik. Az ízületi porc folyamatos kopása egyre sűrűbb és fájdalmasabb panaszokat okoz, a mozgásképesség fokozatosan csökken, sántítás és mozgáskorlátozottság alakul ki, nem tudjuk a cipőt bekötni, a zoknit felhúzni.

Az esetek nagy részében az idejében megkezdett gyógyszeres és fizioterápiás kezelések sokáig elviselhető fázisban tartják és lassítják a betegség lefolyását, de a csípőprotézis beültetés sokszor már elkerülhetetlen. 

A kopás azonban idővel előrehalad, így amikor a fenti kezelések már nem használnak,a fájdalom állandósul, az életvitelt komolyan befolyásolják a tünetek, az orvos javaslatára és a betegkérésére érdemes a műtéti megoldást választani.


Manapság évente több ezer csípőprotézis beültetést végeznek hazánkban, amely így már szinte rutinműtétnek számít. A modern orvostudománynak köszönhetően a műtéti beavatkozás kockázataminimális, a beültetett protézisek minősége a technika fejlődésével egyre jobb, élettartama akár a 20 évet is meghaladja. A beavatkozás után néhány hónapos rehabilitáció szükséges lehet,ám ezután gyakorlatilag újra teljes életet élhet, fájdalom nélkül!

Nem érdemes hát megijedni a csípőprotézis beültetéstől, de érdemes hozzáértő orvost választani, akinél jó kezekben van.

A Szevermed Mozgásszervi Központ csípőspecialistája, Dr. Molnár Péter ortopéd-traumatológus főorvos, évtizedes szakmai tapasztalattal és szaktudással végez vizsgálatokat és csípőprotézis beültetéseket.

 

Ne éljen fájdalommal, válassza a mozgékony életet! Forduljon hozzánk bizalommal!

 

Dr. Molnár Péter ortopéd traumatológus főorvos magánrendelése:

Páratlan héten szerdánként 16:00 – 19:00