Fogalomtár

A címszavaknál általában a magyar helyesírást használtuk a szócikkben, zárójelben jelölve utána a latinos helyesírást is, de a c-vel kezdődő k-val ejtendő latin szavaknál a latin írásmódot követtük, mivel az orvosi szövegekben, zárójelentésekben általában így szerepelnek, és véleményünk szerint így könnyebben visszakereshetők. A latin helyesírás szerint leírt címszavakat *-gal jelöltük.

A

abdukció (abductio) távolítás (a test középvonalától)
abduktor (abductor) távolító
aberráció (aberratio) normálistól eltérő állapot
acetábulum (acetabulum) ízvápa
Achilles-ín A lábhajlító izmok egy csoportjának közös ina a sarok fölött. Elnevezése a görög mitológiából ered: Achillest édesanyja a sarkánál fogva a Styx vizébe mártotta, hogy sebezhetetlenné tegye, de a sarkát elfelejtette benedvesíteni, ami később a halálát okozta.
addukció (adductio) közelítés (a test középvonalához)
adduktor (adductor) közelítő
adhezió (adhaesio) kóros összenövés, összetapadás
adhezív kapszulitisz (adhesiv capsulitis) befagyott váll (lásd a Váll című fejezetet)
adinámia (adynamia) az izomerő hiánya, gyengeség
adren(o) mellékvese-
ACTH A mellékvesekéreg-hormon elválasztását serkentő agyalapi mirigy által termelt hormon. A mellékvesekéregben a gyulladáscsökkentő kortikoszteroid-elválasztást serkenti, ezáltal gyulladáscsökkentő hatású.
agenezia (agenesia) valamely szerv kifejletlen volta, csökevényes fejlődése
akr(o-) (acr(o-)) csúcs
AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Szerzett Immun-hiány Szindróma) HIV(humán immundeficientia vírusfertőzés okozza. A vírus bizonyos immunsejteket megfertőz. Fertőzésekkel és bizonyos daganatokkal szemben a szervezet védelmét rontja. A betegség szexuális úton (a homoszexuális párkapcsolatnak nagyobb a kockázata), vérrel (vérátömlesztés, közös injekciós tű használata), és anyáról magzatra terjed. A HIV-fertőzöttek évekig tünetmentesek lehetnek. A tüneteket okozó fertőzés általános panaszokat: izzadást, hasmenést, fogyást, legyengülést, gyakran életveszélyes fertőzéseket, rosszindulatú daganatokat és idegrendszeri károsodást, elbu-tulást, agyhártyagyulladást, ideggyulladást eredményezhet. HIV-vírussal összefüggésben többféle mozgásszervi betegsé-get leírtak: friss HIV-fertőzés alatt átmeneti ízületi fájdalom, a későbbi időszakban néhány ízületet érintő gyulladás vagy sokízületi gyulladás, szokatlanul súlyos Reiter-szindrómára, reaktív artritiszre, pszoriázisos artritiszre jellemző tünete-gyüttes, izom-, ízület-, csontfertőzések, autoimmun betegségek jellemzőek.
akromion (acromion) vállcsúcs
akut (acutus) heveny, éles, gyors lefolyású
alagút szindróma Csontok izmok és szalagok között átbújva az ideg és/vagy ér időlegesen vagy tartósan összenyomást szenved, időlegesen vagy tartósan károsodik. Az ideg lenyomása fájdalmat, zsibbadást, gyengeséget, az ér lenyomása keringési zavart okozhat.
algodisztrófia (algodystrophia) lásd Sudeck-szindróma
alkoholizmus A rendszeres alkoholfogyasztás nemcsak az ideg-rendszert és a májat károsítja, de combfej-elhalást (lásd a Csípő című fejezetet), és neurogén artropátiát (lásd ott) is okozhat.
álköszvény A köszvényhez hasonló kristály okozta ízületi gyulladás. Ebben az esetben nem húgysav, hanem egy kalcium-piro-foszfát-dihidrát (CPPD) nevű kristály felelős a tünetekért. Általában egy ízület gyulladását okozza, de van sokízületet érintő formája is.
ANA lásd antinuclearis ellenanyag
analgetikum (analgeticum) fájdalomcsillapító szer
anémia (anaemia) vérszegénység
angolkór (rachitis) D-vitamin-hiány miatt leginkább csec-semőkön kialakuló általános anyagcsere-betegség. A csontok mészszegények, puhák, a terhelés hatására elgörbülnek, és a csontrendszer fejlődése is károsodik. Ha a vérben csökken a kalcium-koncentráció, az izmok görcse: tetánia jön létre. A betegség a megfelelő táplálással, napoztatással és D-vitamin szedésével megelőzhető, ha már kialakult, D-vitamin-kezeléssel néhány hét alatt meggyógyítható. Lásd még D-vitamin, kalcium.
ankilózis (ankylosis) az ízület összecsontosodása vagy teljesen merevvé válása
ankilotizáló spondilitisz (ankylotizáló spondylitis) lásd Bechterew-kór
anomália (anomália) rendellenesség
ante- előtt, előre
anterior elöl fekvő, elülső
anti- ellen
antibakteriális (antibacterialis) baktériumellenes
antibiotikum (antibioticum) A baktériumokat pusztító, vagy szaporodásukat gátló gyógyszerek, amelyeket régebben penészgombák segítségével állítottak elő, ma általában kémiai úton is készíthetők.
antiphlogisztikus (antiphlogisticus) gyulladást csökkentő szer
Antiphlogistin pakolás Egy meghatározott összetételű, pakolás céljából készített gyulladáscsökkentő krém neve.
antigén (antigén) A szervezet számára idegen fehérje, például baktérium, vagy csoportidegen vörösvértest, ami védekező reakciót, az ún. immunválaszt váltja ki, lásd immunrendszer, antitest
antinuclearis ellenanyag (ANA) sejtmagellenes ellananyag, autoimmun betegségekben jellemző a megjelenése
antipiretikum (antipyreticum) lázcsillapítószer
antireumatikum (antirheumaticum) reuma elleni szer, lásd a Gyógykezelés című fejezetet
antitest (ellenanyag) A szervezetbe került idegen fehérjék (pél-dául baktériumok, csoportidegen vörösvértestek) ellen ter-melt anyag. Az antitest az idegen anyaggal, az antigénnel re-akcióba lép, célja a szervezetből az antigén eltávolítása, ártalmatlanná tétele. Lásd immunrendszer, antigén
artéria ütőér, verőér, a friss vért a szívből a szövetekhez szállítja
arteritisz (arteritis) artériagyulladás
artikuláció (articulatio) ízület
artikuláris (articularis) ízülethez tartozó
artralgia (arthralgia) ízületi fájdalom
artritisz (arthritis) ízületi gyulladás
artrocentézis (arthrocentesis) ízületi szúrás vagy metszés
artrodezis (arthrodesis) Az ízület műtéti elmerevítése, csak erősen csökkent funkció és nagy fájdalom esetén jön szóba. Stabil, fájdalmatlan, jól terhelhető ízületet ad.
artrografia (arthrographia) speciális ízületi röntgenvizsgálat. Az ízületi üregbe kontrasztanyagot fecskendeznek, mely az üreg alakját, ül. az ízülettel összefüggő esetleges tömlőket kirajzolja. A térd, a váll és a boka vizsgálatánál alkalmazzák általában ezt a vizsgálatot.
artropátia (arthropathia) ízületi bántalom
artroplasztika (arthroplastica) ízületet helyreállító műtét
artroszkópia eszközös vizsgálat, az ízület belsejének: ízületi bei-hártya, porcfelszín, tok, szalagok áttekintése ízületbe vezetett optika segítségével. Az eszközök jelentős részével kis műtéti beavatkozások, szövettani vizsgálat céljából mintavétel, idegen testek, letört porcrészlet eltávolítása elvégezhető.
artrotómia (arthrotomia) az ízület műtéti megnyitása
artrózis (arthrosis) ízületi porckopás, lásd a Kéz című fejezetet és degeneratív betegségek címszót
atrófia (atrophia) sorvadás
autóantitest a szervezet saját anyagai ellen képződött ellenanyag
autóimmun folyamatok olyan kóros folyamatok, melyek során a szervezet saját anyagai ellen immunválaszt váltanak ki.
axilla hónalj

B

Baastrup-szindróma A csigolyák tövisnyúlványa egymáshoz ér, egymáson súrlódik, és ez gyulladást, fájdalmat okoz (1. ábra).
Baker-ciszta (Baker-cysta) A térdhajlatban tapintható, a térdízülettel általában közlekedő, folyadékkal telt nyáktömlő, lásd a Térd című fejezetet.
balneoterápia gyógyfürdőkezelés, lásd a Gyógykezelés című fejezetet
balneum fürdő
bázisterápiás szerek a reumatoid artritisz és más ízületi gyulladásos betegségek kezelésére használják. Immunmoduláló szerek, közvetlen gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásuk nincs. Hatásuk csak hetek, hónapok múlva jelentkezik.
Bechterew-kór (más néven spondylarthritis ankylopoetica, SPA) gyulladásos ízületi betegség, lásd a Bechterew-kór című fejezetet
befagyott váll (adhaesiv capsulitis, frozen shoulder), lásd a Váll című fejezetet
Behget-szindróma Ismeretlen eredetű betegség, amely a szájban, a nemi szerveken, esetleg a bőrön fekélyeket, valamint szemgyulladást, hasi panaszokat, visszérgyulladást, idegrendszeri elváltozásokat, ízületi gyulladást okozhat. A tünetektől függően adagolt szteroid-kezelés többnyire hatásos a panaszok szüntetésére, de visszaeséssel számolni kell.
biológiai terápia A biológiai rendszerekben az élettani jelensé-gek, mint a gyulladás, a sejtosztódás, a sejtpusztulás, a csont-építés, a csontbontás bonyolult biokémiai reakciók láncolatá-ból állnak. Ezek pontos ismerete lehetővé teszi, hogy az adott élettani jelenségben szerepet játszó valamilyen jól meghatározott reakciót szelektíven blokkolva a folyamatot hatékonyan befolyásoljuk. Biológiai terápiánál egy kórfolyamatban kulcsszerepet játszó bizonyos reakció blokkolása révén a kórfolyamatot lefékezzük, jó esetben leállítjuk. Daganatos, hematológiai (vérképzőszervi), gyulladásos betegségekben már a klinikai gyakorlatban alkalmazunk jól bevált, hatékony, biztonsággal alkalmazható biológiai terápiát, de számos más területen, így immunológiai betegségek, a csontritkulás, a köszvény gyógyításában is vannak ígéretes eredmények. A gyulladásos reakció visszaszorítására több támadásponttal többféle szer áll rendelkezésre, ezek közül a TNF-a-t blokkolók bizonyultak a leghatékonyabbnak. Ezek közé tartozik az Enbrel (etaner-cept), Humira (adalimumab) és Remicade (infliximab). Ezek nagyjából hasonló hatásúak, hasonlóan hatékonyak és mellékhatásaik is nagyjából azonosak. A reumatoid artritisz, spondilitisz ankilopoetika, pszoriázis (pikkelysömör), pszoriázishoz társult artritisz, bizonyos fiatalkori ízületi gyulladások és egyes gyulladásos bélbetegségek, így a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség kezelésében hatékony gyógyszerek.
biológiai kezelés Az immunrendszer működését befolyásoló, többnyire az immunreakciókban a szervezet által is termelt anyagok felhasználása daganatos és autoimmun betegségek kezelésére. Egyelőre kísérleti stádiumban lévő vagy korai klinikai kipróbálás alatt álló, nagyon drága gyógymódok.
biopszia (biopsia) Olyan eljárás, amely során valamely szervből szövettani vizsgálat céljából szövetet vesznek ki.
Boeck-szarkoidózis (Boeck-sarcoidosis) lásd szarkoidózis
Borrelia burgdorferi ízeltlábúak által közvetített kórokozó, a Lyme-kór kórokozója (lásd ott)
brachialgia* karfájdalom
brachium* kar
Brucellózis Fertőző betegség. Tehénről, juhról, sertésről, kec-skéről terjed emberre, az állatok teje is fertőz. Emberről-emberre nem szokott terjedni. Elsősorban állatgondozókon, ál-latorvosokon fordul elő. Lázzal, gyengeséggel, máj- és lép-megnagyobbodással, heregyulladással járhat. Diffúz ízületi-, csont- és izomfájdalom gyakran észlelhető. Elsősorban csípő, térd-, keresztcsont-csípőcsont közötti ízületi és csigolyagyulladást okozhat. Antibiotikumok a betegséget hatékonyan gyógyítják. Az ízületi panaszok gyulladáscsökkentőkkel enyhíthetők.
bulla hólyag, buborék, a bőr rétegei között elhelyezkedő hólyag
burza (bursa) nyáktömlő. ízületek környékén nagy számban fordulnak elő, nyúlós folyadékot termelő tömlők, amelyek két felszíne egymáson könnyen elcsúszhat. A felette lévő izom, ín stb. súrlódásmentes elmozdulását teszik lehetővé.
burzektómia (bursectomia) a nyáktömlő műtéti eltávolítása
burzitisz (bursitis) nyáktömlő-gyulladás. A tömlő tartós ingerlése, a felette lévő izom túlerőltetése vagy valamilyen betegség részjelenségeként a nyáktömlőben gyulladás jön létre, amely fájdalommal, duzzanattal, nyomásérzékenységgel jár. A vál-lon, a csípő külső oldalán, a térdhajlatban, a térdkalács előtt, és a sarok fölött szokott a leggyakrabban jelentkezni. A vég-tag átmeneti nyugalomba helyezése, borogatása, szükség ese-tén a gyulladásos izzadmány leszívása, röntgenbesugárzás a panaszokat általában megszünteti. A nyáktömlő műtéti eltá-volítására ritkán van szükség.

C

calcaneus* (kalkaneusz) sarokcsont
calcar* (kalkar) sarkantyú
calcaria* (kalkaria) mész
calcinosis* (kalcinózis) mészlerakódás
calcitonin A pajzsmirigyben termelődő hormon, a kalcium-anyagcsere szabályozásában vesz részt, a csontbontást gátolja, a csontritkulás kezelésében hatékony gyógyszer
capitulum* (kapitulum) fejecs(-ke)
capsula* (kapszula) tok
caput* (kaput) fej
cardio* (kardi(o-)) szív-
cardiopathia* (kardiopátia) szívbántalom
carditis* (karditisz) a szív gyulladása
carp(o)* (karp(o)) kéztő-
carpus* (karpusz) kéztő
cartilago* (kartilágó) porc
cartilago articularis* (kartilágó artikularisz) ízületi porc
cauda equina szindróma A gerincvelő az első-második ágyéki csigolya szintjében véget ér, a gerinccsatornában a második ágyéki csigolya alatt csak lófarok alakzatban ideggyökök hú-zódnak a gerincből történő kilépési helyükig. A gerinccsator-nát szűkítő elváltozások: porckorongsérv, daganat, törés eze-ket a rostokat nyomhatja, a gáttájon zsibbadást, érzéscsökke-nést, vizelési, esetleg székelési zavart, mindkét alsóvégtagba kisugárzó fájdalmat, izomgyengeséget okozva. Többnyire sürgős idegsebészeti beavatkozást tesz szükségessé.
cefal- (cephal-) fej-
cervikális (cervicalis) nyaki
cervikobrachialgia (cervicobrachialgia) a nyakból a karba sugárzó fájdalmat nevezzük így. A fájdalmat gyakran zsibbadás, ritkán izomerőcsökkenés is kíséri. A kar idegei a nyakból erednek. Nyaki betegségek következtében ezek az idegek gyakran nyomás alá kerülnek, ami a fenti tüneteket okozza.
cervix nyak
Chlamydia trachomatis intracellularis (sejten belül élő) parazita. Súlyos, a fejlődő országokban gyakran vaksághoz vezető szemgyulladás, a trachoma kórokozója, cseppfertőzéssel terjed. Krónikus kötőhártya- és szaruhártya-gyulladást, hegese-dést okoz. Európában inkább nemi érintkezéssel terjedő húgycső-, petevezeték-gyullalladás és a lymphogranuloma venereum (venereális nyirokcsomógyulladás) nevű nemi betegség kórokozója. Fertőzött anyák újszülötteinél szemgyulladást is okozhat. A Chlamydia trachomatis késői betegségként Reiter-kórt, reaktív artritiszt okozhat.
chondritis* (kondritisz) porcgyulladás
chondr(o)* (kondr(o)) porc
chondrocalcinosis a porc elmeszesedése, röntgenfelvételen a porcban vonalas, vagy pontszerűen elhelyezkedő meszesedés. Álköszvényre jellemző (lásd ott)
chondromalacia patellae A térdkalács ízületi felszínén körülírt lágyulással járó porcpusztulás. Lehet izolált, de lehet tér-dartrózis részjelensége is. Az előbbi esetben többnyire egyol-dali és már a 2. évtizedben jelentkezhet. Mély fájdalom, különösen guggolásból történő felálláskor, vagy hajlított térddel üléskor jelentkezik. A térdkalács belső éle nyomásérzékeny. Kezdetben enyhén behajlított helyzetben nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentők adása, majd fokozatos terhelés, torna csökkentheti a panaszokat. Ennek eredménytelensége esetén műtét válik szükségessé.
chondromatosis Az ízületi bolyhok porcos átépülése. A bolyho-kon kékesfehér porcgöböcskék képződnek, amelyek később lefűződnek, szabad testként kerülnek az ízületi üregbe. A chondromák eltávolítása és az ízületi belhártya minél teljesebb sebészi eltávolítása szükséges a súlyos ízületi károsodás megelőzésére.
chronicus* (krónikus) elhúzódó
cit(o)- cyt(o)- sejt
citosztatikum (cytostaticum) a sejtosztódást gátló szer
citosztatikus a sejtosztódást gátló
citotoxikus a sejtekre mérgező hatású
claudicatio* (klaudikáció) sántítás
claudicatio intermittens* Bizonyos távú gyaloglás után jelent-kező sántítás. Az alsó végtag artériáinak szűkülete járáskor oxigénhiányt, és ennek következtében lábikragörcsöt okoz. A fájdalom megálláskor megszűnik. Szűk gerinccsatorna is okozhat nagyon hasonló tüneteket.
clavicula* (klavikula) kulcscsont
colitis* (kolitisz) vastagbélgyulladás
colitis ulcerosa* (kolitisz ulceróza) A vastagbél krónikus gyulladásával, fekélyképződéssel járó ismeretlen eredetű megbetegedés. A betegek 10%-ánál kíséri ízületi elváltozás, valamelyik alsóvégtagi nagyízület gyulladása, szakroliakalis és/vagy gerincízületi gyulladás. A klinikai kép Bechterew-kórhoz hasonló lehet. Az ízületi folyamat fellángolása a bélbetegség aktiválódásával jár együtt.
collum* (kollum) nyak
colon* (kolon) vastagbél
combfejelhalás (necrosis capitis femoris) lásd a nekrózis címszót és a Csípő című fejezetet
compensatio* (kompenzáció) kiegyenlítés, hibás működés automatikus kijavítása, a hibát okozó tényező pótlásával vagy javításával
compressio* (kompresszió) nyomás, összenyomás
computer tomographia (CT)* (komputer tomográfia) speciális röntgenfelvételi technika. A röntgencső a test körül körívben elmozdul, a test több vetületéből készített képek segítségével a test egyes pontjainak a röntgensugár-elnyelőképességét kiszámítja. A testről szeletenként részletekben gazdag képet készít.
concentratio* (koncentráció) töménység
conjunctiva* (konjunktiva) a szem kötőhártyája
conjunctivitis* (konjunktivitisz) kötőhártyagyulladás
contractio* (kontrakció) összehúzás, összehúzódás
contractura* (kontraktúra) eltorzulást okozó izomrövidülés, zsugorodás
Copeman hernia A keresztcsont tájékán tapintható, gyakran fájdalmas csomó. A zsírszövet fölött lévő bőnye meggyengül, és a gyengébb ponton a zsírszövet kitüremkedik, kisérvesedik. Főleg középkorú és idősebb nőkön fordul elő. A csomó köré adott gyulladáscsökkentő injekció és fizioterápia a fájdalmat szünteti.
corticosteroid* lásd kortikoszteroid
costa* (koszta) borda
COX-1 és COX-2 A ciklo-oxigenáz enzimek többféle élettani funkcióban vesznek részt. Két izoenzimjük ismert: a COX-1 és a COX-2. A COX-1 a legtöbb sejtben állandóan jelenlévő enzim, amely feltehetően a sejtek állandó belső környezeté-nek fenntartásában játszik szerepet. A COX-2 enzim a gyulladásos sejtekben termelődik. A nemszteroid gyulladásc-sökkentők mind a COX-1, mind a COX-2 izoenzimeket gátolják. A COX-1 izoenzimek gátlása a mellékhatások többségéért, míg a COX-2 gátlása a gyulladáscsökkentésért felelős. Minél szelektívebb COX-2 gátló a gyulladáscsökkentő, annál kevesebb elméletileg a mellékhatása. A COX-1 gátlást is használjuk a gyógyításban. A COX-1 enzimek a vérlemezkék összecsapódását gátolják, a szívinfarktus és az agyi érelzáró-dások megelőzésében hatékonyak. Ma már specifikus COX-2 gátlók is forgalomban vannak.
coxa* (koxa) csípő
coxalgia* (koxalgia) csípőtáji fájdalom
coxarthrosis* (koxartrózis) csípőízületi porckopás
coxa saltans* (koxa szaltansz) pattanó csípő, a csípő külső oldalán egy feszülő szalag a comb mozgatása közben érezhető, gyakran hallható pattanással átugrik az izmok tapadására szolgáló csontdudoron. Általában nincs jelentősége, de ha tartósan panaszt okoz, a feszülő köteg átmetszése a jelenséget megszünteti.
coxitis* (koxitisz) csípőízületi gyulladás
cranium* (kranium) koponya
crepitatio* (krepitáció) recsegés, sercegés, az ízületi felszínek elmozdulásakor a felszín egyenetlensége következtében hallható és tapintással is érezhető ropogás
Crohn-betegség A vékony- vagy a vastagbél egy-egy szakaszának ismeretlen eredetű, gyulladásos megbetegedése. Bélszűkületet, sipolyképződést, összenövéseket okoz. Vezető klinikai tünet a hasmenés, amely puffadással, hasi fájdalommal jár. Hőemelkedés, étvágytalanság, fogyás gyakran kíséri. Az esetek 20%-ban figyelték meg az ízületek érintettségét, gyakori a térd-, csípő-, szakroiliakalis ízületi és a gerincgyulladás, az ízületi elváltozások Bechterew-kórhoz hasonlóak.
CT vizsgálat* lásd computer tomographia
cubitus* (kubitusz) könyök
cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zava-ra. A betegséghez társuló mozgásszervi elváltozások a beteg-ség súlyosságától függetlenül is felléphetnek, ezek: periartri-tisz humeroszkapulárisz, hiperosztózis vertebrarum, artrózis, Dupuytren-kontraktúra, claudicatio intermittens, neuropátia diabetika, neurogén artropátia (lásd a megfelelő címszava-kat).
csontlágyulás (osteomalacia) általában D-vitamin-hiány követ-keztében a csontokba az ásványi anyagok nem épülnek be megfelelő mértékben. A csontok mészszegények, puhák, nyomásérzékenyek, gyakran terheléskor a comb izmai is fáj-dalmasak. A betegek fáradékonyak, sápadtak, a járásuk ka-csázó. Súlyos esetben a lágy csontok a terhelés hatására elgörbülnek, eltörnek. Megfelelő mennyiségű D-vitamin- és kalciumbevitellel a betegség általában gyógyítható.

D

daktilusz (dactylus) ujj
deciméterhullám-kezelés lásd ultranagyfrekvenciás-kezelés
deformitás eltorzulás, alaki rendellenesség
degeneráció (degeneratio) elfajulás, elkorcsosulás
degeneratív elfajulásos
degeneratív betegség valamilyen szerv "elhasználódásából", "kopásából" származó betegségeket nevezik így, szemben a gyulladásos és a daganatos betegségekkel. Ismeretlen eredetűek, nem egyszerűen a szerv öregedéséből adódnak, de az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak. A szem degenerációjának a következménye az időskori látásromlás, öregeken a szokványos szívpanaszok is többnyire a szív degeneratív elváltozásainak a következményei. Az ízületek degeneratív betegsége a porckopás, orvosi nevén artrózis. Különféle károsító tényezők, ízületi gyulladás, tartós túlterhelés, ízületi sérülés siettetheti a kialakulását.
dermis* (dermisz) bőr
dermatitisz (dermatitis) bőrgyulladás
dermatopolimiozitisz (dermatopolymyositis) lásd polimiozitisz
destrukció (destructio) tönkremenés, roncsolás
destruktív (destructiv) roncsoló
diabétesz mellitusz (diabetes mellitus) lásd cukorbetegség
diadinamikusáram-kezelés galvánáramra lüktető egyenáramot szuperponálnak. Az áramformától függően fájdalomcsillapító, értágító, görcsoldó, keringést javító hatású, de alkalmazható a gyengült izmok tornáztatására is.
diagnózis (diagnosis) kórisme, a betegség felismerése, meghatá-rozása
diffúz (diffusus) szétszórt, kiterjedt, elmosódott határú
diffúz idiopátiás szkeletális hiperosztózis, DISH (diffus idiopathias sceletalis hyperostosis) lásd hiperosztózis vertebrárum
digitusz (digitus) ujj
digitusz szaltansz (digitus saltans) lásd pattanó ujj
diszcitisz (discitis) a csigolyák közötti porckorong gyulladása
diszfunkció (dysfunctio) zavart, rendellenes működés
diszkopátia (discopathia) a csigolyák közötti porckorong lelapu-lása
diszkusz (discus) korong, porckorong
diszkusz hernia (discus hernia) a csigolyák közötti porckorong sérvesedése, lásd a Derék című fejezetet
diszlokáció (dislocatio) 1. elmozdulás, 2. ficam
diszplázia (dysplasia) valamely szerv helytelen, rendellenes fejlődése. Csípő diszplázia (dysplasia coxae): a csípő fejlődési rendellenessége: a csípőízületi vápa a normálisnál sekélyebb, a combfej kisebb területen érintkezik a vápával, a test súlya kisebb területen oszlik el, ezért egységnyi területre nagyobb nyomás nehezedik, ami artrózis kialakulására hajlamosít. Lásd még a Csípő című fejezetet is.
disztorzió (distorsio) lásd rándulás
dizosztózis (dysostosis) hibás csontosodás
dolor fájdalom
dongaláb (pes equinovarus) fejlődési rendellenesség: a lábfej lefelé áll, és befelé dől, olyan alakú, mint a hordó dongája
Doppler-vizsgálat az erek vizsgálatára szolgál. A Doppler-elv szerint a kibocsátott és az álló felületről visszavert UH-hullám frekvenciája változatlan, mozgó részecskékről visszaverődve változik a frekvencia. A visszavert UH frekvenciája az áramló vörösvérsejtek sebességének és az áramlás irányának a függvényében változik. A frekvenciaváltozást a megfelelő készülék hallhatóvá és grafikusan ábrázolhatóvá alakítja.
dorzum (dorsum) hát
dózis (dosis) adag
Dupuytren-kontraktúra A tenyéren (ritkán a talpon) az izmokat fedő kötőszövetes lemez zsugorodik, melynek következtében az ujjakat nem lehet teljesen kinyújtani, ami a kéz funkcióját jelentősen rontja. Először a bőr alatt az izompólyában csomókat lehet tapintani, amelyek később a bőrrel összekapaszkodó tömött kötegekké olvadnak össze. Hajlamosító tényezők: a tenyér intenzív használatával járó foglalkozások, pl. földműves, kőműves, betegségek, pl. cukorbetegség, epilepszia, májbetegségek, alkoholizmus. A kéz sínezése, melegkezelések, gyógytorna, fizioterápiás kezelések általában jó hatásúak. Ha szükséges, a zsugorodott lemez sebészi eltávolítása is szóba jön, de a műtét után számolni kell a betegség esetleges kiúju-lásával.
D-vitamin Fontos szerepe van a kalcium-anyagcserében (lásd kalcium). Az elővitaminból ultraibolya fény hatására a bőrben képződik a D3-vitamin, amely a májban, majd a vesében alakul át aktív vitaminná. D-vitamin-hiány jön létre csökkent D-vitamin-bevitel, napfényhiány, máj- és vesebetegségek és a D-vitamin felszívódásának zavarai következtében. D-vitaminban gazdag ételek: a máj, a vaj, a tejszín, a tojássárgája és a margarin. Terhes anyáknál és csecsemőknél a nagy D-vitamin-igény miatt célszerű a D-vitamint gyógyszer formájában is pótolni, és bizonyos esetekben a csontritkulás kezelésében is hatékony. Az adagolást pontosan be kell tartani, mivel túladagolható. Sok szabadforgalmú vitaminkészítmény is tartalmazza, D-vitamin-pótlásnál ezért az egyéb vitaminkészítmények D-vitamin-tartalmával is számolni kell. Gyermekeken D-vitamin hiányában angolkór, felnőtteken csontlágyulás jön létre. Lásd angolkór, csontlágyulás.

E

elektromiografia EMG (electromyographia) Az izmok vizsgálatára szolgáló módszer. Az izomműködés elektromos jeleket kelt. Különböző betegségekben az izmok elektromos tevékenysége jellemző módon megváltozik. (A leggyakrabban használt EMG-készülék az elektrokardiográf (EKG), a szívizomműködést kísérő elektromos jeleket regisztrálja.)
electrotherapia* elektromos árammal végzett gyógykezelés
ellenanyag lásd antitest
EMG lásd elektromiografia
encephalon* agyvelő
end(o) belső
endoprotézis (endoprothesis) belső protézis, lásd protézis
enteritisz (enteritis) bélgyulladás, bélhurut, többnyire a vékonybél gyulladása.
enter(o) bél-
enterokolitisz (enterocolitis) vékony- és vastagbélgyulladás
entezopatia (enthesopathia) az íntapadásnak megfelelően jelentkező fájdalom. Túlerőltetés, gyulladás, sérülés okozhatja. Az íntapadás fájdalmas, nyomásérzékeny, duzzadt. Pihente-tés, borogatás, fizioterápiás kezelések, lokális injekció, ma-kacs esetben röntgenbesugárzás a panaszokat szünteti.
epifízis (epiphysis) csövescsontok ízületi vége
epifizeolízis (epiphyseolysis) a csont ízületi vége a növekedés befejezése előtt a növekedési porcnak megfelelően leválik és elcsúszik.
epifizeolízis kapitisz femorisz juvenilis (epiphyseolysis capitis femoris juvenilis) A combfej leválik és hátracsúszik a comb-nyakon. Ha hirtelen alakul ki, combnyaktörésre emlékeztet-nek a tünetek. Ha fokozatosan jön létre, elhúzódó csípőtáji fájdalommal, sántítással, az ízület mozgásbeszűkülésével jár. Ismeretlen eredetű betegség. Pubertás körül szokott kialakul-ni. Gyógyulás csak műtéttől várható. A legjobb eredményre akkor számíthatunk, ha korán végzik el a rögzítést, amig az elmozdulás még kisfokú. Lásd még a Csípő című fejezetet.
epikondilitisz humeri (epicondylitis humeri) teniszkönyök, lásd a Könyök című fejezetet
equinovárusz (equinovarus) (lásd dongaláb) equinusz (equinus) ló(szerű)
eritéma (erythema) bőrpír, vérbő, gyulladásos bőrelváltozás
eritr(o) (erythr(o)) vörös
exacerbáció (exacerbatio) a betegség fellángolása, súlyosbodása
exantéma (exanthema) bőrkiütés
exosztózis (exostosis) csontkinövés
extenzió (extensio) feszítés, nyújtás
externa külsőleg, kenőcsök, pakolások, formájában alkalmazott gyógyszer
extra- kívül, külső
extremitász (extremitas) végtag
exudatum (exsudatum) izzadmány, a gyulladásos reakció során a vérből a gyulladásos területre kerülő fehérjében gazdag folyadék

F

fáciesz (facies) arc
faktor (factor) tényező, összetevő
familiáris (familiáris) családhoz tartozó, családon belül halmozódó, öröklődő betegség
faszcia (fascia) izompólya, az izmokat beborító és egymástól elválasztó vékony hártya
faszcitisz (fascitis) izompólyagyulladás
femur combcsont
fibra rost, szál
fibromiozitisz (fibromyositis) izomrostgyulladás
fibromyalgia* Az izmok tömöttebbé, csomós tapintatúvá, nyomásérzékennyé válnak túlerőltetés, átmeneti keringési za-var következtében. Tartós egyirányú igénybevétel, (fogorvos, gépírónő, fodrász) alvászavar, feszült idegállapot, munkahelyi konfliktus, szorongás hajlamosítanak a kialakulására. Elsősorban fiatal nőkön szokott kialakulni. A fájdalom diffúz, leggyakrabban a nyak, váll-, hát, derék és a medence izmaiban jelentkezik. Az izomzatban nagyon érzékeny, tömött csomók, az ún. miogelótikus csomók tapinthatóak. Gyógytorna, masz-százs, fizikoterápiás kezelések, pakolások, úszás a panaszokat enyhíthetik, de a végleges gyógyuláshoz gyakran a betegnek meg kell tanulnia a testi és lelki ellazulás technikáját.
fibrózis (fibrosis) rostos szövet képződése. Ha egy szerv sejtjei pusztulnak, a helyüket kötőszövet veheti át.
fibrozitisz (fibrositis) izom- és kötőszövetgyulladás
fibrózus (fibrosus) rostos
fibula szárkapocs
fizikoterápia fizikai energiákkal:hővel, elektromossággal, me-chanikai erőkkel való gyógykezelés
fizioterapia természetes eszközökkel való gyógykezelés, nálunk hagyományosan beletartozik a fürdőkezelés és a különböző fizikoterápiás kezelések.
flexió (flexió) hajlítás, hajlás
flogisztikum (phlogisticum) gyulladást előidéző szer
flogisztikus (phlogisticus) gyulladásos fogyatékosság az egyén normális érző, mozgató vagy szellemi funkcióinak kivitelezéséhez szükséges képességek részleges vagy teljes, átmeneti vagy végleges hiánya
Forestier-féle betegség lásd hiperosztózis vertebrárum
Freyka-párna veleszületett csípődiszplázia és ficam kezelésére használják. A csecsemő derekát és két combját körülfogja, a combokat 90o-os terpeszben rögzíti a párna. A testen csatok-kal szabályozható, vászonhevederekkel rögzíthető. Lásd a Csípő című fejezetet.
frozen shoulder befagyott váll, lásd a Váll című fejezetet
funkció (functio) működés

G

galvánkezelés állandó intenzitású egyenárammal végzett kezelés. Fájdalomcsillapító, értágító, anyagcsere-javító hatású. Segítségével gyógyszereket is lehet a bőr mélyebb rétegeibe bevinni, lásd iontoforézis
ganglion az ínhüvelyen, leggyakrabban a csuklótájon kialakuló folyadékkal telt csomó. Általában csak kozmetikai problémát jelent, orvosi ellátást nem kíván. Ha panaszt okoz, műtéti el-távolítása szóba jön.
gasztritisz (gastritis) gyomornyálkahártya-gyulladás
gasztr(o) (gastro) gyomor-
gasztroszkópia (gastroscopia) gyomortükrözés. Megfelelő optika segítségével a gyomornyálkahártya vizsgálata, segítségével szövettani vizsgálat céljából anyag nyerhető.
gasztroprotekció (gastroprotectio) gyomorvédelem
genetika örökléstan
gén az öröklődés elemi egysége, egy átörökíthető tulajdonság hordozója a sejtmagban.
genezis származás, fejlődés, eredés
génterápia az immunsejtek és a gyulladás sejtes elemei genetikai szabályozás alatt állnak. Vírusok segítségével igyekeznek bizonyos funkciót hordozó géneket sejtekbe bejuttatni, amelyek segítségével a károsodott funkciót korrigálják. Egyelőre kísérleti stádiumban lévő, de ígéretes, új lehetőség reumatoid artritisz, de számos más betegség kezelésében is.
generikus készítmény általában régebben kifejlesztett gyógyszerkészítmények, ahol a vegyület már nincs védve, ezért szabadalmi oltalom már nem védi őket, bármelyik gyár gyárthatja ezeket.
genu térd
glandula mirigy
gonitisz (gonitis) térdizületi gyulladás
gyulladás (inflammatio) szokatlan vagy túl heves környezeti in-gerekre adott védekező reakció, melynek során a védekezés-ben résztvevő sejtek és biológiailag hatásos anyagok jutnak nagy mennyiségben a károsodott szövetbe, amelyek magát a gyulladásban lévő testrészt is károsítják. A gyulladt szövet piros, meleg, duzzadt, fájdalmas. Szerencsés esetben teljes gyógyuláshoz, de esetenként szövetpusztuláshoz, hegesedés-hez vezet.

H

hallux öregujj, nagylábujj
hallux rigidusz (hallux rigidus) a nagylábujj alappercének fájdalmas merevsége, amely az ízület artrózisos elváltozása következtében alakul ki. Megnehezíti az élőláb átgördülését járás közben. Az ízület kimozgatása, betét ül. gördülőtalppal ellátott cipő viselése, az ízület röntgenbesugárzása a panaszokat enyhíti. Gyakori gyulladás, állandó panaszok esetén műtét szükséges. Lásd még a Láb című fejezetet.
hallux valgusz (hallux valgus) bütyök, a nagylábujj gacsos állása, ráfordulása a többi ujjra. Lásd a Láb című fejezetet.
hernia diszci (hernia disci) porckorongsérv, lásd a Derék című fejezetet
hiperabdukcios szindróma (hyperabductios syndroma) Ha arra hajlamos emberek a karjukat tartósan oldalra emelve tartják, pl. a karjukat a fejük alá téve alszanak, a karra kifutó ereket és idegeket megfeszíthetik, ami átmeneti ér-idegleszorítást, mellkaskimeneti szindrómát okozhat (lásd ott)
hiperosztózis (hyperostosis) a csontszövet túltengése, a szalagok, íntapadási helyek elcsontosodása.
hiperosztózis vertebrárum (hyperostosis vertebrarum, vagy diffúz idiopátiás szkeletális hiperosztózis, DISH, Forestier-féle betegség) A gerinc elülső szalagja elcsontosodik, és ez a ge-rinc általában fájdalmatlan merevségét hozza létre. Nemrit-kán a koponya, a medence és a végtagok csontjain is vannak röntgenfelvétellel kimutatható - panaszokat nem okozó - sza-lagcsontosodások. Az elváltozás gyakran idősebb, elhízott férfiakon jelentkezik, gyakorisága az életkorral emelkedik. Gyakran csatlakozik cukorbetegséghez.
hipertireózis (hyperthyreosis) lásd pajzsmirigy
hiperurikemia (hyperurikaemia) a húgysav megszaporodása a vérben, lásd a Köszvény című fejezetet
hipotireózis (hypothyreosis) a pajzsmirigy csökkent működése, lásd pajzsmirigy
HIV (humán immundeficientia vírus) lásd AIDS
HLA-komplexek A szervátültetésben az idegen szerv kilökődé-séért felelős, és az immunreakciók szabályozásában is fontos szerepet játszó sejtfelszíni antigéneket (lásd ott) kódoló gének (lásd ott). Bizonyos betegségek egyes HLA típusokban gyakrabban fordulnak elő, így a Bechterew-kór, és a többi sze-ronegatív spondilartritisz a HLA-B27 génnel rendelkezőkön 90-szer gyakoribb, mint a HLA-B27 génnel nem rendelkező embereken.
húgysav (acidum uricum) a szervezetben képződő anyag, bom-lástermék, a vese távolítja el. Lásd a Köszvény című fejezetet.
humerusz (humerus) felkarcsont

I

idiopátiás (idiopathias) ismeretlen eredetű ilium csípő
immunitás veleszületett, vagy később kialakult védettség idegen fehérjékkel, kórokozókkal, fertőző betegségekkel szemben
immunizálás lásd immunmoduláció
immunmoduláció Az immunreakciók befolyásolása: immunhiányos állapotokban: az immunrendszer serkentése (immunstimuláció), szervátültetésben a beültetett szerv kilökődéséért felelős immunválasz visszaszorítása és autoimmun kórképekben a kóros immunválasz visszaszorítása (immunszuppressz-ió), fertőző betegségek megelőzésénél a kórokozók elleni védettség előidézése (immunizálás) a cél.
immunrendszer a szervezet védekezőrendszere. Feladata, hogy a szervezet saját anyagait az idegen fehérjéktől elkülönítse, és ezzel a szervezet épségét védje. Az idegen anyagokat, az ún. antigéneket, pl. baktériumokat, vírusokat felismeri, és azokat ártalmatlanná teszi. Az antigének ellen a szervezet ellenanyagot termel, ez az ún. antitest.
immunstirnuláció lásd immunmoduláció
immunszuppresszió lásd immunmoduláció
ín (tendo) az izom erős kötőszövetből álló vége, amely az izmot a csonthoz horgonyozza
infarctus* (lásd infarktus)
infarktus (infarktus) vérellátási zavar, oxigénhiány következté-ben kialakult szövetelhalás
infekció (infectio) fertőzés, élő kórokozó által létrehozott betegség
inflammáció (inflammatio) gyulladás, lásd ott
infravörös-kezelés (solluxlámpa) A test által elnyelt infravörös sugárzás hővé alakul át kb. 1-2 cm mélységben. A keringést, a szövetek anyagcseréjét fokozza, fájdalomcsillapító hatású. Torna előtt a merev ízületek kimozgatásának megkönnyítésére hatásos módszer.
ínhüvely (vagina tendinis) a nagy súrlódásnak kitett helyeken az ín egy cső alakú hüvelyben fut, mely az ín könnyű elcsúszását biztosítja.
iontoforézis (iontophoresis) galvánáram segítségével a bőr mé-lyebb rétegeibe gyógyszereket visznek be. A galvánáram és a gyógyszer együttesen fejti ki hatását.
interferenciaáram-kezelés két középfrekvenciájú áram kereszteződése útján ún. interferenciák, lebegések jönnek létre. A mélyebb szövetrészekben is fájdalomcsillapító, keringést, anyagcserét fokozó hatású. Az újabb készülékek lehetőséget adnak arra, hogy az elektromos kezelést ritmusos, pulzáló-szívó masszázs szimultán alkalmazásával kössék ösz-sze, ami a helyi keringést nagymértékben javítja.
irisz (iris) szivárványhártya, a szemben a pupillát körülvevő gyűrű alakú lemez
isiádikusz (ischiadicus) ülőcsonthoz tartozó, nervusz isiádikusz (nervus ischiadicus) ülőideg
isiász (ischias) ülőidegzsába, az ülőideg betegsége, összenyoma-tása következtében a deréktájról az alsóvégtagba sugárzó fájdalom, lásd a Derék című fejezetet
iszap iszapfürdő és pakolások készítésére használják. Képlékeny, nagy fajsúlyú, nagy hőtároló-képességű anyag. Nálunk legismertebb a kolopi vasas, kénes és a hajdúszoboszlói rádiumos gyógyiszap. Felmelegítve iszappakolás-terápiára használják.
ittrium (yttrium) fémes tulajdonságú elem, egyik radioaktív izo-tópját terápiás célra: szinovectomia végzésére használják (lásd ott)
ízfej (caput articulare) domború ízvég
ízület (articulatio) Azok a helyek, ahol a csontok öszekapcsolód-nak egymással, és egymáshoz képest elmozdulnak.
ízvápa (acetabulum) homorú ízvég, melyben az ízfej mozog.
ízületi egér az ízületi üregben elhelyezkedő szabadtesteket nevezik így. ízületi fájdalmat, elakadást okozhatnak. Gyógyulás csak a szabadtest eltávolításától várható. Lásd még a Térd című fejezetet
ízületi hártya (synovium) az ízületet belülről borítja, az ízületi nedvet termeli
ízületi nedv (synovia) az ízületben lévő viszkózus folyadék, amely az ízületet "megolajozza", és biztosítja a szinte súrlódásmentes mozgást
ízületi porc (cartilago articularis) a csontok ízületi végét borítja, rugalmas ütközésüket biztosítja
ízületi szalagok (ligamentumok) a tok külső rétegében, vagy at-tól függetlenül elhelyezkedő kötőszövetből álló kötegek. A nagyobb igénybevételnek kitett helyeken a tok megerősítésé-re, a túlnyújtás megakadályozására szolgálnak.
ízületi tok (capsula articularis) a csontvégeket összefogja, az ízületi üreget körülzárja.

K

kalapácsujj (digitus malleus): a lábujjak gyakori torzulása, a láb harántboltozatának lesüllyedése következtében megbomlik az egyensúly a lábujj hajlító és feszítő izmai között, aminek következtében az alapperc a lábhát felé, míg a második és harmadik perc a talp felé fordul. Az alap- és középsőperc között kiálló ízületet a cipők gyakran törik, ezért ott bőrkémé -nyedés alakul ki. A bőr kisebesedhet, elgennyedhet és igen fájdalmassá válhat. A kezdeti szakaszban kényelmes cipő és betét a panaszokat általában megszünteti. Súlyosabb esetek-ben műtét szükséges, lásd a Láb című fejezetet
kalcium (Ca) a szervezetben nagy mennyiségben előforduló elem. Egy felnőtt emberben átlagosan 1,2 kg kalcium található, melynek 99%-a a csontokban van, a csont szilárdságát meghatározó szervetlen állomány lényeges alkotórésze. Fel-nőttkorban a napi kalciumigény kb. 1 g, a gyerekek kalcium-szükséglete ennél jóval magasabb. A terhes ill. szoptató anyának naponta kb. 3 g kalciumra van szüksége. Legfontosabb kalciumforrásunk a tej és a tejtermékek, de kisebb mennyiségben a hús és a zöldségfélék is tartalmaznak kalciumot, (lásd a Csontritkulás című fejezetet). A bélből a kalcium felszívódásához és a csontokba való beépüléséhez D-vitamin szükséges (lásd D-vitamin). Kalcium- ill. D-vitamin-hiányában gyerekeken angolkór (lásd angolkór), felnőtteken csontlágyulás (lásd csontlágyulás) alakul ki.
kapilláris (capillaris) hajszálér
kapszula (capsula) tok
karpális (carpalis) kéztőcsonthoz tartozó
kéz-váll szindróma A kézen és az azonos oldali vállon kialakuló Sudeck-szindróma, mely a vállízület fájdalmas mozgáskorlátozottságával jár. lásd Sudeck-szindróma
kifoszkoliózis (kyphoscoliosis) a gerinc háti szakaszának előre-hátra irányuló és oldalirányú elgörbülése
kifózis (kyphosis) a gerinc háti és keresztcsonti szakaszának hátradomború görbülete. Az egészséges gerinc a nyaki és az ágyéki szakaszon előre- (lordózis), a háti és a keresztcsonti szakaszon hátradomború ívben (kifózis) hajlik meg, és ezzel biztosítja a koponya rugalmas alátámasztását. (2. ábra) klavikula (clavicula) kulcscsont kompresszió (compressio) nyomás, összenyomás kondrokalcinozis (chondrocalcinosis) Az ízületi porcban kalci-um-pirofoszfát-dihidrát nevű kristályok válnak ki, amelyek részben a porcsejteket károsítják, részben az ízületbe kerülve gyulladást hozhatnak létre. Az alapfolyamat nem befolyásolható. Az ízületi tüneteket gyulladáscsökkentők enyhítik. kontrakció (contractio) összehúzódás, összehúzás kontraktura (contractura) torzulást, az ízület mozgáspályájának beszűkülését okozó zsugorodás, amely a tokot, a környező izmokat, a kötőszövetet, a bőrt érintheti.
kontrasztanyag a röntgendiagnosztikában használt anyagok, amelyek sugárelnyelő képessége különbözik a szervezetétől. Testüregeket, ízületeket, a gerincvelő körüli teret tölthetik fel a kontrasztanyaggal, amely a röntgenfelvételen kirajzolja az üreg alakját.
kortik(o) (cortic(o) kéreg
kortikoszteroid (corticosteroid) mellékvesekéreg-hormon szer-kezetű és hatású gyulladáscsökkentő gyógyszerek
kortikoszteron (corticosteron) mellékvesekéreg-hormon, lásd mellékvese
koszta (costa) borda
Kowarschik-galván végtagi idegfájdalmak, isiász, cerviko-brachialgia enyhítésére alkalmazott galvánáram-kezelés
köszvény (arthritis urica) gyulladásos ízületi betegség. Az ízüle-tekben kicsapódó húgysavkristály okozza, lásd a Köszvény című fejezetet
krónikus (chronicus) idült, lassú lefolyású, hosszan tartó
krurális (cruralis) a lábszárhoz tartozó
kubitális (cubitalis) a könyökhöz tartozó

L

laterális (laterális) oldalsó
LE-sejtek szisztémás lupus erythematosusban szenvedő betegek
vérében található kóros fehérvérsejtek leukocita (leucocyta) fehérvérsejt leukocitopénia (leucocytopenia) a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben lézersugárzás Különleges fényforrással (lézerrel) előállított, pon tosan irányítható, erősen fókuszálható fénynyaláb. Nagy energiasűrűség érhető el vele, ezért műtétek végzésekor roncsolás-mentes vágásra használható.
lézerterápia Lézerrel egyes sejtek, sőt a sejtek bizonyos részei szelektíven sugározhatóak be. Kis intenzitású lézersugár a sebgyógyulást serkenti és a keletkező heg szilárdságát fokoz-za.
lézió (laesio) sérülés
ligamentum szalag, ínszalag
limfa (lympha) nyirok
limfadenitisz (lymphadenitis) nyirokcsomó-gyulladás
limfangitisz (lymphangitis) nyirokérgyulladás
lokális (localis) helyi, csak egy testrészre vonatkozó,
lokális injekció a beteg, fájó testrészbe adott injekció, amely ál-talában érzéstelenítő és/vagy gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz.
lóláb (pes equinus) fejlődési rendellenesség, a láb lefelé áll, a sarok nem ér a földre
lordózis (lordosis) A gerinc előredomború íve a nyaki és az ágyéki szakaszon. Az ív lelapulása panaszokhoz vezethet (lásd még kifózis)
lötyögő térd (genu laxum) Ép térdízületben a tok és a szalagok megakadályozzák, hogy az ízület oldalirányban, vagy nyújtáskor 180 fokon túl elmozduljon. Ha valamilyen sérülés vagy betegség ezeket károsítja, a térd előre-hátra vagy oldalirányba el tud billenni. A járás bizonytalanná válik, a térd könnyen megbicsaklik, megrándul, begyullad. Enyhe esetben térdtok elegendő lehet a térd megtámasztására, súlyosabb esetben műtét szükséges. Lásd még a Térd című fejezetet.
lúdtalp (pes planus) lásd a Láb című fejezetet
lumbágó (lumbago) ágyéki, keresztcsonti fájdalom, lásd a Derék című fejezetet
lumbális (lumbalis) ágyéki, ágyékhoz tartozó
lumbálpunkció (lumbalpunctio) gerinccsapolás, amikor diag-nosztikus célból agyvizet vesznek a gerinccsatornából
lupusz (lupus) bőrfarkas (betegség)
lupus erythematodes lásd szisztémás lupusz eritematódesz
luxáció (luxatio) ficam: baleset, vagy fejlődési rendellenesség következtében az ízületi fej elhagyja a vápát.
Lyme artritisz (Borreliózis) Fertőző betegség. A kórokozója kullancscsípéssel kerül a szervezetbe. Típusos esetben piros, a széle felé terjedő bőrkiütés alakul ki. Lázzal, fejfájással, ízületi- és izomfájdalommal járhat. Később az előző tünetek eltűnnek, majd ízületi- és ideg-, szív- és agyhártyagyulladás jelenhetnek meg. Hónapokkal, évekkel a fertőződés után sokízületi gyulladás, ideggyulladás és bőrelváltozások képében kialakulhat a betegség ún. krónikus szakasza. A fertőzést követően a betegek vérében a kórokozó ellen termelődött ellenanyag kimutatható. Az időben alkalmazott antibiotikus kezelés a betegséget általában meggyógyítja.

M

mágneskezelés elektromos áram hatására a kezelőtekerccsel pulzáló mágneses teret állítanak elő. Fájdalomcsillapító, izomlazító, törések után a csontújdonképződést elősegítő hatása ismert.
mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) a protonok mágneses rezonanciáját felhasználva, ionizáló sugárzás nélkül készített felvétel különböző szervekről. A képeket számítógép segítségével rekonstruálják. Különböző síkokban generálhatók ké-pek a segítségével. Lágyrészek: idegrendszer, csontvelő, az ízületet alkotó porcok, porckorongok, szalagok elváltozásai pontosan vizsgálhatók a segítségével. A testbe ültetett mágnesezhető fémek esetén a beteget nem lehet minden esetben vizsgálni, ha fémbeültetéssel járó műtéte volt, feltétlenül említse meg a vizsgálatot kezdeményező és végző orvosnak.
malleolusz (malleolus) boka
manifeszt (manifest) nyilvánvaló (látható) tünetekkel járó
manipuláció (manipulatio) kezelés, eljárás. ízületi manipuláción azt az eljárást értjük, mikor az arra avatott manuálterápiás szakember, népies nevén csontkovács a helyéről kissé kimozdult, és ebben a helyzetben beakadt, "blokkos" ízületet, amely az elmozdulás miatt gyakran fájdalmas és nem mozgatható, a helyére visszarakja. A blokk egy kattanással oldódik, és a panaszok sokszor azonnal megszűnnek.
manusz (manus) kéz
masszázs a test különféle részeinek kenése és gyúrása gyógyítás céljából
mediális (medialis) közép felé eső
mellékvese (glandula suprarenalis) belsőelválasztású mirigy. A két mellékvese a vesék felső részén helyezkedik el, két rész-ből, kéreg- és velőállományból áll. A velőállomány hormonja a pulzust gyorsítja, a vérnyomást emeli. A kéregállományban termelődnek az úgynevezett kéreghormonok, orvosi néven kortikoszteroidok (corticosteroidok), amelyek a só-víz-háztartást, a cukoranyagcserét szabályozzák, és nemi hormonokat is termelnek. A csoport egyes tagjai hatékony gyulladás csökkentők, ezeket gyógyszerként is felhasználják (lásd még mellékvese, és a Gyógykezelés című fejezetet)
mellkaskimeneti szindróma (thoracic outiét szindróma) A fel-sővégtag erei és idegei a kulcscsont fölött a nyakat mozgató, ún. scalenus izmok között bújnak ki a mellkas felső részén a felsővégtagra. Az ereket és idegeket a nyaki borda, a scalenus izmok görcse, az 1. borda és a kulcscsont közötti rés szűkülete, idősebb korban a vállöv süllyedése, hiperabdukciós szindróma (lásd ott), tüdőcsúcs-betegségek összenyomhatják, amik a gyűrűs és a kisujj zsibbadását, fájdalmát, a tapintásérzés csökkenését, a kéz gyengeségét okozhatják. Speciális, a nyak- és a vállizmokat erősítő torna általában elegendő a panaszok megszüntetésére, műtét csak ritkán szükséges.
meniszkusz (meniscus) félhold alakú ízületi porcogó a térdízületben, az ízvápa mélyítésére szolgál
mialgia (myalgia) izomfájdalom
miel(o) (myel(o)) gerincvelőhöz tartozó, gerincvelői
mielográfia (myelographia) a gerincvelő kontrasztanyagos rönt-genvizsgálata. A gerinccsatornába kontrasztanyagot adnak be, amely az esetleges porckorongsérvet vagy daganatot kö-rülrajzolja. Az utóbbi években a CT és MRI vizsgálatok jó-részt kiszorították.
mikrohullám-kezelés Nagyfrekvenciás elektromos kezelés. A mikrohullám elektromos energiája 2,5-3cm mélységben elnyelődik, hővé alakul. Felületi folyamatok kezelésére alkalmas. Fájdalomcsillapító, keringésjavító hatású.
mikrotrauma (microtrauma) apró sérülés
mi(o) my(o) izom-
miogelózis (myogelosis) fájdalmas izomcsomók, általában a háton, a lapockák között. Rossz tartás, a hátizmok statikus túlterhelése, fázás, idegesség okozhatják. Lokális injekciók és helyi melegkezelések, pakolások a panaszokat általában megszüntetik.
miogén (myogen) izom eredetű
miozitisz (myositis) izomgyulladás
monartritisz (monarthritis) egyetlen ízület gyulladása
mon(o) egy, egyetlen
morbusz (morbus) betegség
mozgáskorlátozottság az ízület mozgástartománya csökken. Leggyakrabban az ízület, vagy az ízület körüli szövetek betegsége okozza.
muszkulusz (musculus) izom
Mycoplasma pneumoniae Felsőléguti hurutot, tüdőgyulladást, késői betegségként reaktív artritiszt okozó, cseppfertőzéssel terjedő kórokozó.

N

négyrekeszes-galván A beteg négy végtagját négy langyos vízzel teli kádba helyezi, melyekbe egy-egy elektróda lóg. A négy végtag egyidejű elektromos kezelésére használják.
nekrozis (necrosis) elhalás: sejt, szövet vagy szerv elhalása az élő szervezetben. Combfej elhalás (necrosis capitis femoris) a combfejben érelzáródás következtében elhalás jön létre. Pontos oka nem ismert, cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar, túlzott alkoholfogyasztás szerepet játszik kialakulásában. A betegség kezdetben csak terhelésre jelentkező fájdalommal jár, később a fájdalom állandósul, a térdbe, combba is kisugárzik. A terhelés hatására az elpusztult csont beroppanhat, ami korai, súlyos artrózishoz vezethet. Korai, nem előrehaladott esetben van remény a combfej megmentésére műtét, ritkábban fél év tehermentesítés segítségével. Ha a csípő beroppant, deformált, protézisműtét végezhető.
nemszteroid gyulladáscsökkentő mellékvesekéreg-hormont nem tartalmazó gyulladáscsökkentő gyógyszerek, lásd a Gyógykezelés című fejezetet
nervusz (nervus) ideg
neuralgia idegfájdalom
neuritisz (neuritis) ideggyulladás
neurogen (neurogen) idegi eredetű
neurogen artropatia (neurogen arthropathia) Főleg az alsóvég-tagokon, a lábon, a bokán jelentkezik. Az idegek károsodása következtében a szövetek táplálkozása romlik, ráadásul az érzéskiesés következtében gyakran érik észrevétlenül sérülések az érintett testrészt. Ezek együttesen a csontok felszívódásához, az ízületek súlyos torzulásához, nehezen gyógyuló, elfer-tőződésre hajlamos talpi fekélyek kialakulásához vezetnek. Súlyos, elhanyagolt cukorbetegséghez, alkoholizmushoz csatlakozhat. Sokkal ritkább a vérbaj késői stádiumában: a tabes dorsalisban és syringomyeliában (a gerincvelő körülírt pusztulásával járó betegség) kialakuló nagy destrukcióval és enyhe fájdalommal járó ízületi károsodás.
neuropátia (neuropathia) idegbántalom, neuropátia diabetika (neuropathia diabetica) cukorbetegséghez társuló idegbántalom. Többféle formája van. Típusos a lábak és a kezek érzészavara a zokninak és a kesztyűnek megfelelő elhelyezkedésben. Ülőidegzsábát (isiászt), a combideg, és az arcideg gyulladását is okozhatja.
nódusz (nodus) csomó
nyaki borda (costa cervicalis) Az utolsó nyaki csigolyához egy számfeletti bordapár csatlakozik. Mellkaskimeneti szindrómát okozhat (lásd a Nyak című fejezetet)

O

obezitás (obesitas) elhízás, kövérség
okcipitális (occipitalis) nyakszirthez tartozó
olekránon (olecranon) könyökcsúcs
omartritisz (omarthritis) a vállízület gyulladása
om(o) váll-
osz (os) csont
oszcillométer (oscillometer) végtagkeringés vizsgálatára szolgáló eszköz, amely az érben a vérátáramlás által kiváltott térfogatváltozást jelzi.
osszeusz (osseus) csontos
osszifikáció (ossificatio) csontosodás, csontképződés
oszte(o) (oste(o))- csont-
oszteokondritisz disszekánsz (osteochondritis dissecans) A térd, csípő-, váll-, ritkán bokaízületben a porc egy darabkája elhal, leválik, és az ízületben szabadon mozog, ami fájdalmat, esetleg ízületi zárat hoz létre (lásd a Térd című fejezetet.) A betegség kialakulásában hajlam, kisebb-nagyobb sérülések és a helyi keringés zavara is szerepet játszhat. Hónapokig tartó gipszrögzítés mellett a leválóban lévő porcdarab visszaforradhat. Sokan már friss esetben is műtétet végeznek.
oszteomalacia (osteomalatia) lásd csontlágyulás
oszteomielitisz (osteomyelitis) csontvelőgyulladás
oszteoporozis (osteoporosis) csontritkulás lásd a Csontritkulás című fejezetet
Ozmium (osmium) a 76. rendszámú elem. Vegyületeit az ízületi hártya roncsolására használják, lásd még szinovektómia.

P

Paget-kór (osteitis deformans) Ismeretlen eredetű, a csontszer-kezet átépülésével, szerkezetének megváltozásával járó be-tegség. Egy vagy több csontot érinthet. A megbetegedett csont gyakran fájdalmas. Máskor csak a csont megvastagodá-sa, megváltozott alakja hívja fel rá a figyelmet a betegségre. Meggyógyítani nem tudjuk. A fájdalomcsillapítás mellett röntgenbesugárzás jó hatású szokott lenni. Ujabban pajzsmirigy-hormon (Calcitonin) és foszfát-vegyületekkel jó terápiás eredmény érhető el.
pajzsmirigy (glandula thyreoidea) belsőelválasztású mirigy. A nyak elülső részén helyezkedik el. A sejtek anyagcseréjét szabályozza. Hormonja elengedhetetlenül szükséges a növekedéshez, és az agyvelő kifejlődéséhez. A pajzsmirigy csökkent működése (hypothyreosis) gyermekkorban törpeséget, krete-nizmust, felnőttkorban fokozott só- és vízvisszatartást, püffe-dést, lelassult gondolkodást, csontritkulást, izomfájdalmat, bizonytalan ízületi panaszokat, korai porckopást, kézzsibbadást okozhat. A betegség a hormon pótlásával jól gyógyítható. A pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis) fokozott alapanyagcserét: fokozott étvágy mellett fogyást, hőemelke-dést, ingerlékenységet, kézremegést, csontritkulást, izombán-talmakat, bizonytalan végtag- és hátfájdalmakat okozhat. A pajzsmirigyműködést csökkentő gyógyszerek a panaszokat jól befolyásolják.
pálma mánusz (pálma manus) tenyér
palmáris (palmaris) tenyéri
panarteritisz (panarteritis) az artériafal valamennyi rétegének gyulladása
panarteritisz nodoza (panarteritis nodosa, PAN) az erek csomós gyulladásával járó betegség. Bármelyik szervet érintheti. Gyakran kíséri izom- és ízületi fájdalom, valamint gyulladás, és ideggyulladás következtében a lábak zsibbadása és gyengesége.
pankreász (pancreas) hasnyálmirigy
pannikulitisz, pannikulózis (panniculitis, panniculosis) A bőr alatti zsírszövet fájdalmas gyulladása. Nőkön gyakoribb. A medencetájékon, a combokon és a térd belső oldalán szokott előfordulni. A zsírszövet tömegesebb, tömött tapintatta, igen fájdalmas lehet. Helyileg adott gyulladáscsökkentő injekciók, fizioterápiás kezelések általában jó hatásúak.
paralízis (paralysis) bénulás
parathormon a mellékpajzsmirigyben termelt hormon lásd paratireoidea
paratireoidea (glandula parathyreoidea) mellékpajzsmirigy, bel-sőelválasztású mirigy, hormonja a parathormon (a szérum kalciumszintjét a csontbontás fokozásával és a vesében a kalcium-visszaszívás elősegítésével emeli)
parézis (paresis) izomerő-csökkenés
pattanó ujj (digitus saltans, trigger finger) Az ujj hajlító inán csomó alakul ki, legtöbbször az ujjak tövének magasságában. Amikor a csomó az ínhüvelyen átcsúszik, pattanás, ugrás tapintható. Ha az állapot romlik, a csomó már nem fér át a szűkületen, az ujjat a beteg nem tudja kinyújtani. Kis fokú elváltozás esetén ultrahang-kezelés, a csomóba adott szteroid-injekció hatásos. Előrehaladott állapotban végleges gyógyulás az ínhüvely műtéti bemetszésétől várható csak.
patella térdkalács
Pavlik-kengyel A Pavlik-kengyel a kificamítható, a ficamos és a diszpláziás csípő kezelésére alkalmas készülék. Csak a csípők nyújtását és a térdek összeszorítását akadályozza meg, különben tud benne mozogni a baba.
PCR (Polymerase Chain Reaction) DNS felszaporítására alkal-mas technika. Segítségével bizonyos tenyésztéssel ki nem mutatható fertőzések is bizonyíthatóak.
pelvisz (pelvis) medence
periartritisz humeroszkapulárisz (periarthritis humeroscapularis, PHS) A vállízület körüli nyáktömlők, ínhüvely, ízületi tok gyulladása, sérülése, amelyeknek következtében a vállban fájdalommal járó mozgáskorlátozottság alakul ki. Lásd a Váll című fejezetet
perioszteum (periosteum) csonthártya
periosztitisz (periostitiscsonthártyagyulladás
Perthes-kór (osteochondritis deformans juvenilis coxae) A combfej vérellátási zavara következtében a combfej csontosodási magja elhal. 3-12 éves korban szokott jelentkezni. Fiúkon négyszer gyakoribb, mint lányokon. A csípő fájdalmával, mozgáskorlátozottságával, sántítással jár. Az elpusztult combfej a terhelés hatására beroppanhat, összelapulhat, ami korai artrózishoz vezet. A kezelés lényege a csípő tehermentesítése, ezért a gyerek csak 2 mankóval vagy járógéppel járhat. Ugyanakkor gondoskodni kell az izmok erősítéséről is. Gyógytorna, úszás, kerékpározás kitűnő erre a célra. A gyógyulás 3-6 évet vesz igénybe. Sokan ezt az időt műtéttel igyekeznek megrövidíteni. A műtét célja a terhelési viszonyok meg-változtatása, a csontújjáépülés gyorsítása. Az idejében meg-kezdett, szakszerű kezelés mellett is gyakori, hogy a folyamat a combfej torzulásához vezet, és nagy a korai porckopás veszélye is. Ezért a gyerekeket gyógyult Perthes-kórt követően is célszerű az iskolai testgyakorlás alól felmenteni, és inkább gyógytornára, és a csípőket kímélő sportokra, például úszásra járatni. Ezeket a szempontokat a pályaválasztásnál is figyelembe kell venni.
pesz (pes) láb
pesz plánusz (pes planus) lúdtalp lásd a Láb című fejezetet
pi(o)- (py(o)- genny
piretikum (pyreticum) lázkeltő szer
pirexia (pyrexia) lázas állapot
phalanges* (phalanx, falangsz) ujjperc
phlogisticum* lsd. flogisztikum
phlogisticus* lásd flogisztikus
pikkelysömör lásd pszoriázis
plánta talp
plantáris (plantaris) talpi
plánum (plánum) sík
plasztika (plastica) helyreállító műtét
pneumo- (pneumono-) tüdő-, levegő-, gáz-, lehelet-
pneumónia (pneumonia) tüdőgyulladás
pod(o)- láb-
podagra az öregujj alapízületének köszvényes rohama
poli- (poly-) sok, több
poliartikuláris (polyarticularis) több ízületet érintő
poliartritisz (polyarthritis) több ízület egyidejű gyulladása
polimialgia reumatika (polymyalgia rheumatica) Rendszerint hirtelen kezdődő, a váll- és a medenceöv fájdalmával, gyorsult vérsejtsüllyedéssel járó megbetegedés. Gyengeség, fogyás, hőemelkedés gyakran kíséri. A betegek egy részében érgyul-ladással is társul. A halántékartéria megbetegedése erős fejfájást, a szem artériájának megbetegedése látásromlást okozhat. Eredete ismeretlen. Általában 60 év fölötti nőket érint. Szteroid-kezelés a tüneteket gyorsan enyhíti, de a teljes gyógyuláshoz csökkentett adagban gyakran évekig szedni kell a gyógyszert.
polimiozitisz (polymyositis PM) Az izmok gyulladásával járó betegség, egyes esetekben bőrgyulladás is kíséri, ekkor der-matopolimiozitisznek (dermatopolymyositis, DPM) nevez-zük. Lehet önálló betegség, illetve daganatos betegségekhez társulhat. Jellemző tünetek: izomfájdalom, gyengeség, izom-sorvadás. A bőrgyulladás a napfénynek kitett területeken és az ízületek felett szokott megjelenni. A betegség elején gya-kori a sokízületi gyulladás. A szívizmot és a tüdőt is érintheti. A betegek jelentős része szteroid-kezelésre jól reagál.
pollex hüvelykujj
popliteusz (popliteus) térdhajlathoz tartozó
porózis (porosis) ritkulás
poszt- (post-) mögött, után
poszterior (posterior) hátsó, hátrább lévő
pre- (prae-) előtti, megelőző
prevenció (preventio) megelőzés
profundusz (profundus) mély
prognosztikus a betegség várható kimenetelére jellemző
prognózis (prognosis) kórjóslat, a betegség várható kimenetelé-re irányuló vélemény
progresszió (progressio) a kórfolyamat előrehaladása, súlyosbodása
progresszív (progressiv) fokozódó, haladó
progresszív krónikus poliartritisz (PCP) (progressiv chronicus polyarthritis) lásd a Reumatoid artrítisz című fejezetet
progresszív szisztémás szklerozis (progressiv systemas sclerosis, PSS) Az érintett területen az erek szűkületével, a bőr alatti kötőszövet gyulladásával, hegesedésével, sorvadásával járó betegség. Gyakran sokízületi gyulladás kíséri. A szivet, a tüdőt, a vesét és a nyelőcsövet is megbetegítheti. Az ízületi tünetek gyulladáscsökkentőkkel javíthatók. A bőr hegesedésének következtében az ízületek eltorzulása és mozgásbeszűkülése alakulhat ki, mely rendszeres kimozgatással és helyi kezelésekkel késleltethető, illetve szerencsés esetben megelőzhető.
prolapszus (prolapsus) előesés, süllyedés
proliferáció (proliferatio) szaporodás, növekedés, sarjadzás
prominencia (prominentia) kiemelkedés, dudorodás
pronáció (pronatio) csavarás, fordítás, az alkar elfordulása a könyök és csukló ízületben.
proximális (proximalis) közelebbi, törzs közeli része pl. végtag-nak
protézis (prothesis) valamely testrész műtestrésszel való pótlása, ízületi protézis műtétnél az ízület helyére mesterséges ízületet ültetnek be.
protrúzió (protrusio) kidülledés, kiboltosulás
protrúzió acetabuli (protrusio acetabuli) A csípőízület vápája a normálisnál mélyebb, és a medence ürege felé beboltosul. Okozhatja fejlődési rendelleneség, baleset, de lehet más betegségek következménye is. Fájdalmat, a csípők mozgáskorlátozottságát hozhatja létre.
pszeudó- (pseudo-) látszólagos, ál-
pszoász (psoas) ágyék
pszoriázis (psoriasis) pikkelysömör, ismeretlen eredetű, krónikus bőrbetegség. A tünetek ismételten elmúlhatnak, majd visszatérhetnek. A világosabb, vagy sötétvörös alapú ezüstös pikkellyel, elszarusodó hámmal fedett bőrelváltozások bármely testtájon megjelenhetnek, leggyakrabban a térd-könyöktájon, a keresztcsont felett és a hajas fejbőrön láthatóak. A köröm is gyakran érintett.
pszoriázishoz társuló ízületi gyulladás (arthritis psoriatica) A pszoriázisos betegek 10%-ban jelentkezik mozgásszervi elváltozás, amely lehet néhány nagyízület gyulladása, Bechterew-kórhoz hasonló szakroiliakalis és gerinc-kisízületi gyulladás, valamint a kéz kisízületeinek gyulladása. Míg a reumatoid artritiszben jellemzően a kézgyulladás a két kézen szimmetrikus elrendeződésű, és az ujjak tőízületét érinti, addig pszoriázisban típusos esetben aszimmetrikus, és a körömperc ízületeit támadja meg, de lehet a reumatoid artritiszhez hasonló elrendeződésű is. Lásd még a Gyógykezelés, a Reumatoid artrítisz és a Bechterew-kór című fejezeteket.
pulmo tüdő
punkció (punctio) folyadékkal telt üreg tartalmának a leszívása
punktátum (punctatum) punkcióval nyert folyadék
púposság A háti görbület kifejezettebbé válik, lehet tartási rend-ellenesség és valamilyen betegség részjelensége (lásd még Scheuermann-kór)
pusz (pus) genny

R

RA lásd reumatoid artritisz
radiáció (radiatio) kisugárzás
radikulitisz (radiculitis) ideggyökérgyulladás, az ideg által ellátott terület fájdalmával, gyengeségével, zsibbadásával járhat
rádiusz (radius) orsócsont
radix 1. gyökér, 2. az idegek kilépési helye
rahitisz (rachitis) lásd angolkór
rándulás (distorsio) baleset következtében az ízületi tok, izmok megnyúlnak, egyes rostok elszakadhatnak, de teljes szakadás nem következik be. A megrándult testrész fájdalmas, duzzadt, és a fájdalom miatt a használata nehezített.
reaktív artritisz (reactiv arthritis) Valamilyen fertőzést követően lép fel ízületi gyulladás, feltehetően a fertőzés következtében, de a kórokozó hagyományos mikrobiológiai vizsgálattal: tenyésztéssel az ízületből nem mutatható ki, de újabb technikával. "PCR"-ral a kórokozó, vagy annak alkotórészei esetenként megtalálhatóak. Feltételezik, hogy a kórokozó által kiváltott immunreakció okozza a gyulladást. Többféle fertőzés után figyelték meg. Ezek közül legismertebb a Streptococcus-fertőzést kialakuló reumás láz, a Chlamydia trachomatis és a Lyme-kór.
régió (regio) tájék
rehabilitáció valamilyen balesetből, betegségből való felgyógy-ulás utáni állapotnak megfelelően a károsodott személy károsodott funkcióinak helyreállítása, lehető legtökéletesebb fel-készítése az önellátásra, munkavégzésre, a társadalmi beil-leszkedés elősegítése
Reiter-szindróma Elsősorban 20-40 éves férfiak betegsége. Bélfertőzések vagy nemi érintkezéssel terjesztett fertőzések után szokott kialakulni. Szemgyulladást, húgycső-és proszta-tagyulladást és elsősorban nagyízületeket érintő ízületi gyulladást hoz létre. A betegség néhány hét, illetve hónap alatt megnyugodhat, de az esetek kb. egy harmadában időnként a tünetek visszatérnek. Minden tizedik esetben Bechterew-kór alakulhat ki (lásd a Bechterew-kór című fejezetet). Ismert fertőzés esetén antibiotikum adással az ízületi gyulladás többnyire megelőzhető. Az ízületi elváltozásokat a Bechterew-kór és a Gyógykezelés című fejezetben leírt alapelvek alapján kell kezelni.
rekurrens (recurrens) visszatérő
relapszus (relapsus) visszaesés, romlás
relaxáció (relaxatio) ellazulás, elernyedés
relaxáns (relaxans) az izomtónus csökkenését, a túl feszes izmok elernyedését előidéző szer
remisszió (remissio) a kórtünetek ideiglenes csökkenése vagy megszűnése, átmeneti javulás
ren vese
renális (renalis) veséhez tartozó
retrakció (retractio) összehúzódás, zsugorodás
retr(o)- hátra-, mögött(i)
reuma (rheuma) ízületi-, izom- és csontfájdalmakkal járó beteg-ségek egy csoportjának népies gyűjtőneve
reumafaktor (rheuma factor) reumatoid artritiszesek véréből mutatható ki. Olyan ellenanyag, mely saját immunfehérje el-len irányul.
reumás láz (febris rheumatica) Streptococcus-fertőzést követően létrejövő heveny betegség. Típusos esetben felsőlégúti hurut, mandulagyulladás, torokgyulladás, skarlát után 1-2 héttel láz, ízületi gyulladás alakul ki. Szívgyulladás, bőrkiütések, vitus-tánc kísérhetik. A betegek vérében a Streptococcus baktérium elleni ellenanyagot lehet kimutatni (AST). A szigorú fektetés a szívszövődmények megelőzésére nagyon fontos. Gyulladáscsökkentők, általában szalicilátok, ritkán szteroid készítmények szükségesek a panaszok enyhítésére. Bár a betegség időpontjában a kórokozó már nincs jelen, a betegség visszatértének megelőzésére antibiotikumot, általában Penicillint szoktak adni, amit a gyógyulás után is évekig kell szedni. A felsőléguti hurutok antibiotikum-kezelése óta kialakulása ritka.
reumatoid artritisz, RA (rheumatoid arthritis) más néven prog-resszív krónikus poliartritisz (progressiv chronicus polyarthri-tis: PCP) lásd a Reumatoid artritisz című fejezetet
reumatoid csomó reumatoid artritiszes betegeken a bőr alatt, leggyakrabban a könyöktájon tapintható csomó.
reumatológia (rheumatologia) reumás betegségekkel foglalkozó orvosi szakágazat
rigiditás (rigiditas) merevség
rigor merevség, fokozott izomtónus
rokkantság az egyén neme, kora, szociális állása alapján elvárható mindennapi élettevékenységének tartós akadályoztatása
rotáció (rotatio) körforgás, forgatás
röntgenvizsgálat A vizsgálandó testrészt röntgensugarakkal átvilágítják, az átjutott röntgensugarak fényérzékeny filmen ké-pet hoznak létre. A csontok sugárelnyelő képessége lényege-sen nagyobb, mint a porcé vagy a környező lágyrészeké. A különböző kóros behatásokra a csont leépüléssel, újcson-tképzéssel vagy átépüléssel reagál. Mindez a röntgenfelvéte-len nyomon követhető. Különböző károsító tényezők azon-ban gyakran azonos röntgenképet eredményeznek, és így csak a röntgenfelvételek alapján nem különíthetőek el egymástól. A szokásos röntgenfelvételeken a porc, a szalagok, az izmok nem ábrázolódnak. Ezért betegségeikre a röntgenfelvétel nem ad felvilágosítást, esetleg bizonyos közvetett jelekből következtetni tudunk ezekre.
Rövidhullám-kezelés A nagyfrekvenciás elektromos energia a szervezetben hővé alakul, mélyen fekvő területek felmelegítésére alkalmas. Hatására a fájdalom csökken, a keringés javul, a túlfeszes izmok ellazulnak.
ruptura repedés, szakadás

S

sacroiliacalis* lásd szakroiliakalis
sacroileitis* lásd szakroileitisz
sacrum* lásd szakrum
sarcoid* lásd szarkoid
sarkantyú (periostitis calcanei) A sarokcsont talpi felszínén ki-alakuló csontkinövés. Statikai zavarok - leggyakrabban lúd-talp - következtében jön létre. A betegnek olyan érzése van, mintha minden lépésnél szög lenne a sarka alatt. Igen fájdal-mas betegség. A sarkantyú alatt lyukasztott, laticellel bélelt betét, a sarok helyzetét javító nagyon kényelmes cipő, szükség esetén lokális injekció, röntgenbesugárzás a panaszokat általában megszünteti. Műtét csak ritkán szükséges.
scalenus* lásd szkálenusz
scapula* lásd szkapula
Scheuermann-kór a gerinc egyik leggyakoribb, serdülőkorban kialakuló rendellenessége. A csigolyatestek zárólemezei (fedő lapjai) gyengék, beroppannak. A csigolyatestek ék alakúvá válnak, aminek következtében a hát domborúsága fokozódik. A betegség általában lo-16 éves kor között kezdődik. Gyakran csak az iskolaorvosi vizsgálaton szűrik ki a gyermeket hanyag testtartás, a gerinc mozgékonyságának csökkenése láttán. Máskor fáradékonyság, hátfájás miatt kérik a szülők a vizsgálatot. A kezelés lényege a gyógytorna és az úszás. Fontos a kemény, vízszintes fekhely.
scintigraphia* lásd szcintigráfia
scleroderma* lásd szkleroderma
sclerosis* lásd szklerózis
scoli(o)* lásd szkoli(o)
scoliosis* lásd szkoliózis
Sjögren-szindróma A nyál-, a könny-, gyakran a gyomornyálkahártya mirigyeinek, ritkábban egyéb mirigyeknek is a gyulladásával, csökkent működésével járó betegség. Csatlakozhat egyéb betegségekhez, pl. reumatoid artritiszhez, dermato-polimiozitiszhoz, progresszív szisztémás szklerózishoz, szisztémás lupusz erithematózuszhoz. Ritkábban önálló betegségként jelentkezik, ízületi fájdalmat, ízületi gyulladást is okozhat. A szemtüneteket műkönny enyhíti. A szájszárazság ellen műnyál használata megkísérelhető, de gyakran a gyakori ivás, nedvdús, savanyú ételek fogyasztása hatásosabb.
skeleton* lásd szkeleton
SLE lásd szisztémás lupusz erythematodes
spasztikus (spasticus) görcsös
spazmolítikum (spasmolyticum) görcsoldó
spazmus (spasmus) görcs
splen lép
spondilartritisz (spondylarthritis) csigolyaízületi gyulladás
spondilartritisz ankilopoetika SPA (spondylarthritis ankylopoet-ica) a szakroiliakalis ízület és a gerinc ízületeinek és szalagjainak csontosodásához vezető idült gyulladása, lásd a Bechterew-kór című fejezetet
spondil(o)- (spondyl(o)-) gerinc-
spondilolisztézis (spondylolisthesis) csigolyacsuszamlás, lásd a Derék című fejezetet
spondilolízis (spondylolysis) csigolyaív-szakadás, lásd a Derék című fejezetet
spondilózis (spondylosis) a gerinc degeneratív megbetegedése, lásd a degeneratív betegség címszót és a Derék című fejezetet
sternum* lásd szternum
steroid* (lásd szteroid)
stroke agyéri történés. Az agy vérellátási zavara következtében létrejövő betegségek, szindrómák gyüjtőveve, az átmeneti keringési zavart, embóliát, agytrombózist, magasvérnyomásos agyvelőkárosodást, agyvelőelhalást, agyvérzést ide soroljuk. Általában érelmeszesedés, magasvérnyomás következtében alakulnak ki ezek a betegségek.
Sudeck-szindróma Ez a tünetegyüttes sérülés, csonttörés, ízületi gyulladás, vagy egyéb károsító tényezők után szokott kialakulni. Feltehetően a fájdalom következtében az érintett végtag keringési zavara alakul ki, amely a csont, az izmok és a bőr sorvadását okozza. Az 1. stádiumban a testrész meleg, duz-zadt, piros és nagyon fájdalmas. Maximum 2-6 hónap alatt spontán vagy a kezelés hatására átmegy a második stádiumba. A 2. stádiumban a bőr nyirkos, hűvös, a mozgások fájdalmasak. Ez a szakasz rendszerint maximum 3-6 hónapig tart. A 3. stádiumban a fájdalom fokozatosan megszűnik, a folyamat meggyógyul, de ha a betegséget elhanyagolják, maradandó károsodás, a bőr és az izmok sorvadása, az inak, a szalagok, az ízületi tok zsugorodása, az érintett testrész súlyos maradandó torzulása és mozgáskorlátozottsága maradhat vissza. A gyógyszeres és fizikoterápiás kezelés célja, a fájdalomcsillapítás mellett a gyulladáscsökkentés, a keringés javítása, és a csontokba a kalciumbeépülés elősegítése. Az 1. stádiumban fontos a végtag nyugalomba helyezése, de a rögzítést a 2. stádiumban is hosszú ideig, sokszor hónapokig kell folytatni. Emellett az aktív tornáztatás is nagyon fontos a zsugorodások megelő-zésében, az izomerő megtartásában, és a keringés javítására, súlyfürdő melegvízben történő kíméletes nyújtás. A nyak, a derék és a csípő kezelésére használják.
superficialis* lásd szuperficiális
supinatio* lásd szupináció
suppuratio* lásd szuppuráció
supra* lásd szupra
sura* lásd szura
synovectomia* lásd szinovektómia
synovia* lásd szinóvia
synovialis* lásd szinóviális
synovitis* lásd szinóvitisz
synovium* lásd szinóvium
szacharin mesterséges édesítőszer, 1 tabletta kb. egy kockacukor édesítő hatásának felel meg. Ártalmatlan, kalóriamentes.
szakroileitisz (sacroileitis) a keresztcsont és csípőcsont közötti ízület gyulladása
szakroiliakalis ízület (articulatio sacroiliacalis) a keresztcsontot a csípőcsonttal összekötő feszes, nem mozgó ízület (3. ábra)
szakrum (sacrum) keresztcsont
szarkoid (sarcoid) hússzerű
Szarkoidózis (Sarcoidosis) Ismeretlen eredetű krónikus gyulla-dás, mely elsősorban a nyirokszerveket érinti. Az esetek 20%-ban átmeneti ízületi gyulladás jelenik meg a betegség elején, mely néhány hét alatt nyomtalanul elmúlik. Krónikus, sok ízületet érintő gyulladást is okozhat a betegség, ami évekig tart, jó és rosszabb periódusokkal, de torzulások csak ritkán alakulnak ki, akkor is enyhék. Gyulladáscsökkentők a tüneteket enyhítik. A belső szerveket érintő formáknál szteroid-kezelés szükséges.
Szcintigráfia (scintigraphia) olyan vizsgáló eljárás, amely a szervezetbe beadott izotópok eloszlását képszerűén jeleníti meg. Statikus szcintigráfiánál különböző szervekhez, például pajzsmirigyhez kötődő radioaktív izotópot adnak be, vagy radioaktív izotópot a vizsgálandó szervben, például csontban, vesében, májban dúsuló anyaghoz kötnek, és ezt viszik be a szervezetbe. Egy érzékelő és egy számítógép segítségével képet készítenek az izotóp eloszlásáról a szervezetben. A szerv alakját, a benne elhelyezkedő izotópot a normálistól eltérő mér tékben felvevő képleteket pl. daganatokat, gyulladt területe-ket vizsgálják vele. Dinamikus szcintigráfiánál vagy a beadás után közvetlenül az izotóp eloszlását az érpályákban, és ezzel a szerv keringését vizsgálják, vagy olyan anyagot adnak be, amit a vizsgált szerv kiválaszt, és sorozatfelvételek készítésével a kiválasztást nyomon követik, leggyakrabban a vese és az epekiválasztás vizsgálatára használják.
szelektív-ingeráram-kezelés megfelelő áramformával erőteljes izomösszehúzódást váltanak ki, az izmok elektromos tornáz-tatására használják.
szerologia az immunitástannak az antigén-ellenanyag reakciók tanulmányozásával foglalkozó ága
szeronegatív valamely vizsgált ellenanyag nem mutatható ki a beteg vérsavójában, a reumatológiában leggyakrabban reumafaktort vizsgálunk.
szeronegatív spondylartritisz (SNSA) a gyulladásos reumatológiai betegségek egy csoportja, ahol a szeronegativitás a reumafaktor hiányát, a reumatoid artritisztől való elkülönülést hangsúlyozza. Medenceízületi gyulladás, a gerinc kisízületeinek gyulladása gyakori ebben a betegségcsoportban, de minden ízület érintve lehet. A HLA-B27 génnel rendelkezőkön gyakoribb az előfordulása. Típusos példája a Bechterew-kór (lásd a Bechterew-kór című fejezet. Gyulladásos szemmegbetegedésekhez, bélbetegségekhez, pszoriázishoz társulhat, reaktív artritiszek gyakran SNSA formájában jelentkeznek.
szeropozitív valamely vizsgált ellenanyag a beteg szervezetéből kimutatható, szeropozitív sokízületi gyulladás alatt általában reumatoid artritiszt szoktunk érteni.
szinóvia (synovia) ízületi nedv, szerepe az ízület "megolajozása", a súrlódásmentes mozgás biztosítása
szinovektómia (synovectomia) Az ízületi hártya műtéti eltávolí-tása, kémiai úton (ozmium vegyületekkel), vagy sugárzó anyaggal (például yttriummal) való roncsolása. Az ízületi hártya termeli az ízületi nedvet. Ha az ízületi hártya gyulladásban van, sok nedvet termel, az ízület megdagad. A tartós ízületi duzzanat következtében a tok, a szalagok kitágulnak, tönkremennek. Az ízületi hártya tartós gyulladása ráterjedhet a porcra is, és azt is károsítja. A szinovektómia célja ezen folyamatok megelőzése, lásd még a Térd című fejezetet
szinóvitisz (synovitis) az ízületi hártya gyulladása
szinóvium (synovium) ízületi hártya, mely az ízületi nedvet ter-meli
szisztémás lupusz eritematozus (systemas lupus erythematosus) Évekig elhúzódó, ismeretlen eredetű autoimmun betegség, amely a kisartériák gyulladását okozza. Gyakorlatilag minden szervet megbetegíthet. Gyakran bőrkiütésekkel, ízületi gyulladással esetleg lázzal kezdődik. A kiütés jellemzően az orrháton és a két orcán, valamint másutt, a napnak kitett területeken szokott jelentkezni. Érintheti a vesét, a szívet, a tüdőt, a májat, a lépet, a nyirokcsomókat, a szemet, és nem ritkán idegrendszeri tüneteket is okoz. Kezelésében az ún. szteroid készítmények és az immunszupresszív szerek hatékonyak, lásd a Gyógykezelés és a Reumatoid artrítiszcímű fejezeteket
szkálenusz izmok (mm scaleni) a nyakizmok egy csoportja. A nyak elülső felén helyezkednek el. A kar erei és idegei közöttük bújnak át.
szkalenusz szindróma (scalenus syndroma) lásd mellkaskimeneti szindróma
szkapula (scapula) lapocka
szkeleton (skeleton) csontváz
szkoliozis (scoliosis) a gerinc oldalirányú elgörbülése. Az esetek 20-30%-ban fejlődési rendellenesség, vagy valamilyen betegség okozza. 70-80%-ban ismeretlen eredetű betegség. 3-15 éves kor között alakulnak ki a gerinc kóros görbületei. Tartós fennállása esetén maguk a csigolyatestek is fokozatosan deformálódhatnak. A szkoliozis a gerinc egyenetlen terheléséhez, korai artrózisához vezet. Súlyos esetben a mellkas is eltorzul, ami légzési és keringési zavarokat okoz. Enyhe esetekben fűző viselése, speciális gyógytorna, és úszás a helyes testtartás kialakítására, a hátizomzat megerősítésére, és a görbület lehetőség szerinti csökkentésére elegendő. Súlyosabb esetekben különféle nyújtókészülékek, fűzők viselése, esetleg műtét szükséges, lásd még a Derék című fejezetet. A szkoliózisok speciális formája a funkcionális szkoliozis. 10-12 éves lányokon fordul elő. A görbület a vizsgálat során, sőt gyakran akaratlagosan is megszüntethető, és fekvő helyzetben vagy előrehajláskor eltűnik. Ha a hátizomzatot gyógytornával, úszással, rendszeres sportolással megerősítik, a gyermek a tartásjavító gyakorlatokat rendszeresen végzi, kellő odafigye-léssel a szkoliozis korrigálható. Ha nem veszik kellő időben észre, és nem kezelik, rögzülhet, és a későbbiekben súlyos panaszok forrása lehet.
szteroid (steroid) az úgynevezett szteránvázas vegyületek egy csoportja. Nevezetes szteroid vegyületek a mellékvese-hormonok, amelyek a só-víz-háztartást, a cukoranyagcserét szabályozzák, de nemi hormonok is tartoznak ebbe a csoportba. A csoport egyes tagjai hatékony gyulladáscsökkentők, ezeket gyógyszerként is felhasználják, (lásd még mellékvese, és a Gyógykezelés című fejezetet) szub- (sub-) alatti, kevesebb, enyhébb szubluxáció (subluxatio) félficam, nem teljes ficam szuper- (super-), szupra- (supra-) feletti, túlságos szuperficiális (superficialis) felületes
szupináció (supinatio) az alkar mozgása a könyök és csukló ízületben. Szupinált helyzetben a tenyér felfelé tekint, ha a ka-runkat előrefelé tartjuk.
Szura (sura) lábikra, szurálisz (suralis) lábikrához tartozó

T

talusz (talus) bokacsont
tarzusz (tarsus) lábtő
Technecium (Te) a 43. rendszámú elem, gamma sugárzó izotópját szcintigráfiához használják.
tendinitisz (tendinitis) íngyulladás, tendovaginitisz (tendovagini-tis) ínhüvelygyulladás. Túlerőltetés, fertőző betegségek, degeneratív elváltozások okozhatják, különböző betegségek pl. reumatoid artritisz részjelensége is lehet. Az ínhüvely megduzzad, nyomásérzékeny, az ín nyújtása és az ínhoz tartozó izom használata fájdalmas. Az izom nyugalomba helyezése, borogatás, esetleg néhány napig nemszteroid gyulladáscsökkentők szedése, az izzadmány leszívása a panaszokat megszünteti.
tendo ín
tendovaginitisz lásd tendinitisz
teniszkönyök (epicondylitis humeri), lásd a Könyök című fejezetet
thenar a tenyéren a hüvelykujj, a talpon az öregujj izompárnája
thoracic outiét szindróma* (TOS) lásd mellkaskimeneti szindróma
thorax* mellkas
thyreoidea* lásd pajzsmirigy
tibia sípcsont
TNF-terápia lásd biológiai terápia címszó, és reumatoid artri-tisz fejezet
tófusz (tophus) csomó, göb, tófusz urátikusz (tophus uraticus) köszvényes csomó, húgysav-kristályokból és gyulladásos sejtekből áll
tonzilla (tonsilla) mandula
tonzillektómia (tonsillectomia) a mandula műtéti eltávolítása
tortikollisz (torticollis) ferdenyak, a nyak ferde tartását okozhatja: fejlődési rendellenesség, rándulás, felsőlégúti hurut, a nyakizmok átfázása. A veleszületett ferdenyak valamelyik oldali fejbiccentőizom rövidülésének a következménye, oka ismeretlen. Ha a betegséget csecsemőkorban felismerik, a nyak tornáztatásával, esetleg vattagallér vagy gipszfektető alkalmazásával teljes gyógyulás érhető el. A tornagyakorlatokat a szülőknek megtanítják. Célszerű a csecsemőt úgy elhelyezni, hogy a megrövidült izmot nyújtania kelljen ahhoz, hogy a környezetét láthassa, tehát fektessük arccal a fal felé. Úgy etessük, hogy eközben is az egészséges oldal felé kelljen a fejét fordítania. Ha ezek ellenére a tortikollisz nem jön helyre, az elváltozás súlyosságától függően 1-2 éves korban műtétet végeznek.
torzió (torsio) csavarás, csavarodás
TOS lásd thoracic outiét szindróma
toxikus (toxicus) mérgező, mérgezett
trachea légcső
trakció (tractio) nyújtás, húzás
transz- (trans-) át-, keresztül-
transzfúzió (transfusio) vérátömlesztés
transzplantáció (transplantatio) átültetés, más helyről vett szövet beültetése a szervezetbe
trochanter tompor
trochanter major nagytompor, a comb külső oldalán, a csípő tájon az izmok tapadására szolgáló csontgumó. Túlerőltetés, és különböző csípőbetegségek, következtében gyakran fájdalmas. Pihenés, borogatás, pakolások, gyulladáscsökkentő kenőcs használata általában a panaszt megszünteti, ha ezek nem elegendőek, a területre adott fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő injekció általában jó hatású.
trombózis (thrombosis) vérrög képződése az érben
tuber gumó
tuberkulózis (tuberculosis, TBC) A tuberkulózis baktérium okozta betegség. A csont-ízületi tuberkulózis leggyakrabban a csontokról terjed a térd-, csípő-, szakroiliakalis-, vállízületek-re, de lehet elsődleges ízületi tuberkulózis is. Előfordul a gerinc tuberkulózisos gyulladása is. Az általános tünetek, hőemelkedés, fogyás, a fáradékonyság mellett jellemző az érintett ízület duzzanata, mozgáskorlátozottsága és fájdalma, ül. a gerinc terhelésre jelentkező fájdalma, és merevsége. A gyógyszeres kezelés mellett műtét is szükséges lehet.

U

ulkusz (ulcus) fekély
ulna singcsont
ultrahang-kezelés Az ultrahang a szöveteket felmelegíti, és a sejtek mikromasszázsát hozza létre. Ennek következtében a keringés javul, a kötőszövet fellazul, az izomtónus csökken. A fájdalomcsillapító hatás ezen tényezők következménye.
ultrahangvizsgálat elektromos impulzus hatására a készülék ultrahang impulzust bocsát ki, a visszavert hullámokat detektálja, elektromos jellé, monitoron látható, kinyomtatható képpé alakítja. A lágyrészek jól láthatók a segítségével, a csontok vizsgálatára nem alkalmas. Porc-, szalag-, ízületitok-, izom-, ínsérülések, ciszták vizsgálatára alkalmas. A csípő fejlődési rendellenességei csecsemőkön sugárterhelés nélkül vizsgálhatóak a segítségével.
ultraibolya-kezelés (kvarclámpa) Az elnyelt ultraibolya sugárzás a szövetekben különböző biológiai hatásokat hoz létre: a bőr kipirulását, lebarnulását, D-vitamin-képzést, a szervezet ellenállásának növekedését. A mozgásszervi betegségek közül a csontritkulás, a csontlágyulás, az angolkór és a pszoriázis kezelésére használják.
ultranagyfrekvenciás-kezelés (UNF) (deciméterhullám-kezelés) A deciméter nagyságrendű elektromágneses hullámokat a bőr és a zsírszövet részben átengedi, a hullámok főleg az izomzatban nyelődnek el, és ott felmelegedést okoznak. Fájdalomcsillapító, izomlazító, keringésjavító kezelés.
uni- egy
urat húgysav, artritisz urika köszvény, lásd a Köszvény című fejezetet
uremia (uraemia) húgyvérűség, a veseműködés zavara miatt bizonyos bomlástermékek felhalmozódása a vérben
uréter (uréter) húgyvezeték
uréthra (urethra) húgycső
urtika (urtica) csalánfolt
urtikária (urticaria) csalánkiütés

V

vagina hüvely
vagina tendinisz (vagina tendinis) ínhüvely
valgusz (valgus) kifelé fordított, gacsos
várusz (varus) befelé fordított
véna (véna) visszér, az elhasznált vért viszi vissza a szövetekből a szívbe
venereális (veneralis) nemi érintkezéssel terjesztett
vertebra csigolya

X

xerózis (xerosis) szárazság

Y

Yersinia enterocolitica-fertőzés A harmadik leggyakoribb bélfertőzést okozó bélbaktérium. Lázat, hasi fájdalmat, hasmenést okoz, de néha csak egyszerű felsőléguti hurut képében jelentkezik. A fertőzést követően 1-2 nappal, héttel jelentkezhet az ízületi gyulladás, leggyakrabban a térden, a bokán, a lábujjakon és a csuklón. Ritkábban a szakroiliakalisízület gyulladását, és gerincgyulladást is okozhat. A kórokozó ellen termelt ellenanyag a vérből általában kimutatható. Antibiotikus kezelés hatékony a fertőzés leküzdésére. Az ízületi tüneteket gyul-ladáscsökkentők enyhítik.
Yttrium* lásd ittrium