Gyermek gyógytorna

A mozgásszervi problémák esetén általánosan igaz, hogy minél korábban felfedezzük a rendellenességet, annál könnyebben és gyorsabban lehet azt kikezelni. Ez hatványozottan érvényes a gyermekek esetében, hiszen csecsemő- és gyermekkorban fejlődik a leggyorsabban testünk.

A személyre szabott egyéni gyermek gyógytorna számos jótékony hatásai közé tartozik a gerincferdülés megelőzése és az ideális testtartás kifejlesztése. Gyermekkorban még teljes mértékben kezelhető a lúdtalp és a sérülések vagy betegségek okozta mozgásbeszűkülések.

Gágog a gyerek talpa?

A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, csak jelentős eltérés esetén vezet a környező izmok, ízületek nagyobb terhelést követően jelentkező fájdalmához. Egyre nagyobb számban található a gyermekek körében a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaízület. Fontos, hogy kezdeti szakaszban kiszűrt gyermekeknél is törekedjünk az eltérés korrekciójára, akkor is, ha gyermek nem panaszkodik fájdalomra. Gyógytorna, talpbetét, speciális sarokemelés nélkül ezek a hibák csak fokozódni fognak a későbbiekben, maradandóvá válnak és már panaszt is okozhatnak. Mindig arra kell törekedni, hogy egy adott kórállapotot minél előbb orvosoljunk, súlyosságát megelőzzük!

Gyermekkori hanyagtartás

Hanyagtartás estén a csigolyákban nincs semmilyen deformitás, a probléma elsősorban a hát, has, medence izomzat gyengeségével függ össze.

A helytelen hanyagtartás kialakulhat:

a hát, has, medence izomzat csökkent teherbíró képességétől,

pszichés tényezőktől

hirtelen növekedéstől

helytelen üléstől (otthon vagy iskolában)

akaraterő hiányától

Négy hanyagtartás típust különböztetünk meg:

1. lapos hát, amikor a háti gerinc domborulata és az ágyéki (derék) homorulata csökkent, ennek következtében a hát lapos. Kezeletlen esetben felnőtt korban gyakori a derékfájás. Leggyakoribb hanyagtartás típus, amikor a gyermek izomzatának fejlődése nincs arányban a hossznövekedéssel.

2. kypholordotikus hát, amikor a háti domborulat és az ágyéki homorulat a normálisnál fokozottabb.

3. nyerges hátról akkor beszélünk, ha a háti domborulat foka normális, de az ágyéki homorulat fokozott.

4. domború hát esetében a háti domborulat ráterjed az ágyéki gerinc egy részére is.

 

Idejében megkezdett terápiával sok fájdalom és mindennapi kellemetlenség elkerülhető!

A testreszabott mozdulatsoroknak köszönhetően látványos eredmények érhetők el már az első alkalmak után! A gyógytorna esetében nincs korhatár, akár már újszülött kortól elkezdhető a mozgásterápia.

A Szevermed Mozgásszervi Központban Pintér Georgina gyógytornász-fizioterapeuta vár minden kicsit és nagyot!

Specialitásaink:

csecsemőkori mozgásfejlődési rendellenességek, pl. kötött csípő kimozgatása,

hanyag tartásra gerinctorna és tartáskorrekció, a gerincferdülés kialakulásának megelőzése,

lúdtalp torna és egyéb lábdeformitások kezelése,

minden egyéb gyermekkori mozgásszervi probléma kezelése.

 

Árak, akciók

Időpontfoglalás