Manuálterápia

Milyen probléma esetén alkalmazunk manuálterápiát?

Elsősorban sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések és problémák kezelésére valamint reverzibilis mozgásszervi betegségek, akut és krónikus panaszok esetén kiválóan alkalmazható.

Hogyan történik a manuálterápiás kezelés?

A módszer által a gerincet és az ízületeket kézzel vizsgáljuk végig, hogy az izmok állapotát megfelelően feltérképezzük.

Mi a manuálterápia?


A mozgásszervi problémák klinikai érvelésre alapozott kezelése, ami részletes, analitikus mozgásszervi betegvizsgálatra épül. Páciens központú módszer, melynek legfontosabb előnye a differenciálás különböző izom-ízület-ideg képletek közt, hogy azt az eltérést, struktúrát tudjuk kezelni, ami valóban kialakítja a páciens panaszát.

Mi a célja a manuálterápiának?

Elsődleges cél a mozgás-lehetőség megteremtése: az ízületek véghelyzetében végzett ízületi mobilizációval, azaz ismételt mozgásokkal, amely nem összetévesztendő a kiropraktőrök által végzett manipulációval. A manuálterápiás fogások bármely pillanatban leállíthatóak, nem hirtelen végzett mozgásformák.

A kezelés során a test egyéb részein is feltárja a panaszt fenntartó tényezőket vagy az esetlegesen kialakult korrekciós mechanizmusokat.

Milyen manuálterápiás módszert alkalmazunk rendelőnkben?

Maitland-módszer


Az angloausztrál koncepció egy páciens központú, klinikai bizonyítékokon alapuló módszer, mely az ideg- izom-, és ízületi-rendszer teljes körű vizsgálatát és kezelését foglalja magában. Az átfogó fizikális vizsgálat a probléma analizálására, a tünetek forrásának felkutatására, illetve a forrás kialakulásának okára irányul. A fájdalmat okozó mozdulatkor, illetve helyzetben megkülönböztető tesztekkel találjuk meg a problémát előidéző struktúrát. A vizsgálat tükrében így specifikusan a rendellenesség okát tudjuk kezelni.

A módszer specifikuma a sajátos gondolkodásmód, mely az elméleti megalapozottság és a klinikai érvelés átjárható kettős rendszerén alapszik. Fontos jellemzője továbbá a folyamatos kommunikáció, újratesztelés, újragondolás, az aktuális tünetekhez való alkalmazkodás; a tesztelés, illetve kezelés következtében kialakult állapotra való reagálás.

A manuális fogások alkalmazásával a sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások következtében kialakult fájdalom, illetve ízületi mozgás beszűkülés, korlátozottság csökkentése, helyreállítása válik lehetővé. Az idegmobilizáló technikák használatával a korlátozott idegi elmozdulás, a gyulladások, letapadások, nyomásos állapotok miatti akadályozott idegi működés javítása idézhető elő.

A cél az izom-, ideg-, és ízületi- rendszer funkciójának optimalizálása, a minél gyorsabb funkcionális rehabilitáció megkezdése. A kezelés során a páciens tüneteinek mértékéhez, súlyosságához adaptáljuk a kivitelezett fogások erősségét, a végzett technika ismétlésszámát. Az egyes technikák alkalmazása után újratesztelést végzünk, így szubjektív és objektív visszajelzést kapunk, mely befolyásolja a kezelés további menetét.


Vikor Éva manuálterapeuta, gyógytornász

 Időpont egyeztetés manuálterápia

Áraink, Akcióink manuálterápia