Neurológiai magánrendelés

Minden, ami mozgásszervi panasz. Mi orvosoljuk!

Fejfájás gyötri?

Fejfájás: a fejfájás okának kivizsgálása neurológus szakorvos feladata. A körülmények, előzmények részletes felderítése, a panaszok kezdete, folyamata, a tünetek értékelés történik. A kivizsgálás során az ok felderítése hozza a terápiás célkitűzést. A fejfájás lehet tensiós, amikor a nyak és tarkóizmok merevsége váltja ki a fájdalmakat. A kezelés ilyenkor gyógytorna, lazító gyakorlatok, fizikoterápia. Lehet migrénes, vagy egyéb szervi ok. Kivizsgáláshoz laborvizsgálat, koponya CT, MRI, EMG-ENG vizsgálatokra lehet szükség. Az okok felderítését, menedzselését végezzük, a legmodernebb diagnosztikai háttérrel.

Migrénes fejfájás?

Migrén: Azt a fejfájást nevezzük migrénnek, amely a fej egyik oldalán jelentkezik, erõssége a tompa nyomástól a lüktetõ fájdalomig terjed, legalább 4-72 óra hosszan tart és minimum öt alkalommal elõfordult már. A migrén hátterében rejlõ tulajdonképpeni okok nem ismertek. Megállapítást nyert az agytörzs túlzott aktivitása, amelyet az agykéregben észlelt extrém izgalom okoz. Némelykor úgy tûnik, hogy a fejfájás „csak” a felfokozott ingerületi túlérzékenységtõl való fájdalmas megszabadulás következménye.

Ezzel lehet magyarázni a migrének halmozott elõfordulását hétvégeken vagy szabadság ideje alatt, tehát a kikapcsolódás idején.
A stressz és a szervezet túlsavanyodása negatívan befolyásolják a rohamok súlyosságát vagy gyakoriságát. A táplálkozás, valamint a normális vastagbélflóra egyensúlyzavara úgyszintén hatással van a migrénre. Sok betegnél a tiramintartalmú élelmiszerek (például sajt vagy vörösbor) váltanak ki migrénrohamot. A kezelés többrétű nyugati hagyományos orvoslás neurológus szakorvos mellett bizonyos bevált keleti orvoslási módszerek kombinációjának segítségével történik.

Szédül?

Szédülés: a szédülést általában a fej mozgatását érzékelő belső fül egyensúlyszervének rendellenes működése okozza. A vertigóval együtt az esetek többségében megjelenik egy rendellenes, ritmusos szemmozgás is. A szédülés okának felderítése az elsődleges cél. Neurológiai rendelésünkön oki diagnózis felállítása, a diagnosztikus vizsgálatok megszervezése után terápiás javaslatot adunk.

Járászavar, ideggyulladások, Parkinson betegség, különböző túlmozgások, bénulások differenciális diagnosztikája, feledékenység okának ferlderítése, derék-és nyakfájdalmak.

Bármilyen olyan panasszal, melynek hátterében neurológiai betegség felmerül, akár a beteg, akár a gondozó részéről. Például:

 • Eszméletvesztés
 • Átmeneti zavartságállapot
 • Szédülés jellegű panaszok
 • Tartós vagy visszatérő koncentrálási vagy memória panaszok, feledékenység
 • Kimerültség, krónikus fáradtság
 • Beszédzavar jellegű panaszok (beszédelakadás, beszédnehezítettség)
 • Évek óta fenálló vagy rövid ideje jelentkező, de erős vagy erősödő fejfájás
 • Arcfájdalom, szemfájdalom melynek egyéb szakorvosi okát nem találták
 • Íz-érzés vagy szaglás megváltozása, romlása, megszűnése
 • Halláspanaszok (halláscsökkenés, fülzúgás, ha idegrendszeri ok felmerül)
 • Járászavarok (bizonytalan járás, elesések, dőlési, iránytévesztési hajlam járáskor)
 • Visszatérő vagy folyamatos nyaki vagy deréktáji panaszok, végtag-gyengeséggel, zsibbadással vagy ezek nélkül
 • Égő érzés vagy érzéketlenség észlelése korábban tünetmentes testrészen
 • Végtag-zsibbadás (felső végtag, alsó végtag, kéz-láb, újjak, arc, nyelv)
 • Látászavar (hirtelen látásvesztés, nem szemészeti okú látásromlás, kettőslátás, színek és formák felismerésének zavarai)
 • Elgyengült vagy ügyetlenné vált végtagok (tárgyak elejtése, botlások, esések)
 • Az izmok korábban nem észlelt fáradékonysága, gyengesége (lépcsőn járás, székből felállás, mosakodás, öltözködés, fésülködés, borotválkozás, gombolkozás, beszéd, nyelés, rágás során észlelve)
 • Az izmok korábban nem észlelt engesége rángásokkal és/vagy zsibbadással társulva
 • Az izomzat eddig nem észlelt fogyása
 • A kéz vagy láb elvékonyodásának észlelése
 • Olvasással, beszéddel, nyeléssel kapcsolatos panaszok
 • Széklet- vizelettartási zavarok

Neurológiai betegséggel kapcsolatosan felmerülő újabb panasz vagy gondozási igény esetén forduljon szakorvoshoz. Ezek lehetnek:

 • Epilepszia
 • Szélütés
 • Agyvérzés
 • Szklerózis multiplex
 • Parkinson kór
 • Izombetegségek
 • Bénulások
 • Ideggyulladások
 • Agyi-gerincvelői fertőzések
 • Agyi-gerincvelői daganatok
 • Környéki idegrendzser betegségei vagy sérülései
 • Autoimmun betegségek

Mi az ENG (elektroneurográfiás) vizsgálat lényege?

Az ENG (elektroneurográfiás) vizsgálat a környéki idegek állapotáról, működéséről szolgáltat adatokat. A vizsgálat során az idegeket elektromos árammal ingereljük és az adott ideg által ellátott izmon elhelyezett elektróda által detektált választ regisztráljuk.

Az eljárás alkalmas az egyes környéki idegek betegségei (mononeuropathiák), az un. alagút szindrómák (carpalis alagút syndroma, stb,) a környéki idegrendszer általános megbetegedéseinek (polyneuropathia) igazolására. Az ideg-izom átmenet betegségeinek (myasthenia gravis) kimutatására is alkalmas. Hasznos ezen kívül az ideggyökök károsodásának (radiculopathia) és az idegfonatok (plexusok) érintettségének elkülönítésére, valamint igazolhatja a gerincvelői mozgató idegsejtek betegségeit is. ENG-vel elkülöníthetjük, hogy az idegrostok vagy a rostokat burkoló myelinhüvely károsodott-e.

Az EMG (elektromiográfia) vizsgálattal az izmok működéséről kapunk információt. A vizsgálat során vékony tűelektródát szúrunk az izomba és regisztráljuk az elektromos választ nyugalomban, ill. az izom mozgatása / megfeszítése során. A vizsgálat sok esetben az ENG vizsgálattal együtt értékelve ad információt. Az izmok saját betegségei, az izomgyulladással járó kórképek esetén elsőrendű fontosságú vizsgálat, de az idegregeneráció fokának megítélésére ill. egyes betegségek (pl. polyneuropathia) akut vagy krónikus voltának elkülönítésére is alkalmas.

Különböző neurológiai szakorvosainkhoz a hét meghatározott napjára időpontot lehet kérni

GY.I.K.

Gyakori kérdések

Hogyan zajlik a vizsgálat, az állapotfelmérés?

A diagnosztika kikérdezéssel, hozott leletek értékelésével kezdődik. A manuális vizsgálat során statikai és dinamikai problémákat térképezünk fel, ennek során belső szervi elváltozásokra is fény derülhet.

Kérjük, hozza el a korábbi leleteit és ha van ilyen, akkor a képalkotó eljárásról készült felvételeket is. meg A vizsgálat különböző, gyógytornász által vezetett mozgástesztekből, gyakorlatokból áll, mely során a terhelésre adott válaszreakciók fontos támpontot jelentenek a kezelési terv felállításához.

Tehát az állapotfelmérés fizikai vizsgálatot jelent. Ennek alapján az alkalmazásra kerülő kezelési módot határozzuk meg.

Előre láthatóan hány kezelésre, alkalomra lesz szükségem?

Természetesen ezt is a vizsgálatot követően tudjuk megmondani, de akkor sem teljes biztonsággal, hiszen az, hogy ön milyen gyorsan gyógyul az rengeteg mindentől függ. Amit tudnia kell ezzel kapcsolatban, hogy ideális az első két hétben sűrűbben, heti 2-3 alkalommal jönni, majd ezt követően ritkábban, de akkor is hetente legalább egyszer. Az esetek többségében a speciális kezeléseink hatására látványosan javul az állapota, de sajnos ezt sokan túlértékelik és idő előtt abbahagyják a kezelés sorozatot, így egy rövid idő elteltével panaszai visszatérnek. Bizonyos gyakorlatsorokat pedig szorgalmasan otthon is végeznie kell és sokszor bizonyos szokásairól le kell mondania.

Előre láthatóan milyen gyakran kell majd jönni?

Általában a heti két alkalom és az otthoni gyakorlatsorok elvégzése elegendő. Helyes, ha a gyógytornát megelőzően gyógymasszázson izomzatát fellazítja, így a kezelést könnyebben tudja végezni.

Jártam az ORFI-ban, Széchenyiben stb. különböző kezelésekre, sőt, gyógytornásznál is voltam, nem segített. Ez miben más?

A mozgásszervi betegségek rendkívül bonyolult és összetett problémák. Bizonyos mozgásszervi panaszcsoportokra más-más kezelési eljárás hatékony. Nálunk koncentráltan jelen van az a szakmai módszer és gyakorlat, amely az összes hatékony szóba jöhető kezelést lehetővé teszi.

Kiszakadt gerincsérvvel megúszható-e a műtét?

Természetesen erre is csak a vizsgálatot követően tudunk felelős választ adni, de általában igen.

Lehet-e önöknél bankkártyával, egészségkártyával, Szép Kártyával fizetni?

Bankkártyás fizetést sajnos nem áll módunkban elfogadni, azonban valamennyi egészségpénztárral van szerződésünk, így azokat el tudjuk fogadni és el tudja számolni kezelését az Egészségpénztár címére kiállított számlával. Szépkártyát egyelőre nem áll módunkban elfogadni, azonban ennek bevezetését tervezzük.

Lehet-e parkolni?

Igen, mindig van parkolóhely, de természetesen fizetős parkolási övezet van. Kerékpárosok részére a velünk szemben lévő sarkon létesült kerékpártároló.

Keressen minket bizalommal

Kérdése van vagy időpontot szeretne egyeztetni?

Töltse ki űrlapunket és hamarosan megadott elérhetőségei egyikén felkeressük!