Derékfájás hatékony kezelési módszerei

A kialakult derékfájás sok esetben gyógytornával kezelhető. A gyógytorna külsőleg alkalmazott terápiás beavatkozást jelent, melynek célja a funkcionális képességek helyreállítása, a betegség/állapot gyógyítása, rehabilitációja.

A leggyakrabban alkalmazott gyógytorna módszerek derékfájás esetén: 

McKenzie módszer: világszerte ismert és alkalmazott gerinckezelési eljárás, mely a mechanikai eredetű gerincproblémák speciális mozgásszervi vizsgálati és kezelési rendszere. Alapos anamnézis és mozgásszervi vizsgálatot követően a terapeuta meghatározza a fájdalom okát, melyre ismételt, aktuális véghelyzetig történő gyakorlattal a páciens maga képes befolyásolni a fájdalmát. 

Manuálterápia: a mozgásszervi problémák klinikai érvelésre alapozott kezelése, ami részletes, analitikus mozgásszervi betegvizsgálatra épül. Legfontosabb előnye a differenciálás különböző izom-ízület-ideg képletek közt, hogy azt az eltérést, struktúrát tudjuk kezelni, ami valóban kialakítja a páciens panaszát. 

Perifériás idegmobilizáció: célja a becsípődött, letapadt ideg felszabadítása. Olyan mozdulatsorokat végeztetünk, melyek az ideg egyik, majd másik vége felől mobilizálják azt, így helyreállítva a funkcióját, csökkenthető a fájdalom. Célcsoport: gerincműtét, porckorong problémákat követően ill. elhúzódó heggyógyulás, gyulladásos folyamatok, mellkas kimeneti szindróma, Carpal-Tunnel, egyéb alagútszindrómák fennállásakor.  

Szegmentális stabilizációs tréning: célja, a mélyenfekvő, csigolyákat stabilizáló struktúrák felépítése ill. átalakítása. Sok esetben a rehabilitáció során a globális izmok (felületes hátizmok) erősödnek meg a mély, stabilizáló izmok helyett (mm. multifidus, mm. rotatores), így gyakran kompenzációs mozgásminták alakulnak ki a fájdalom elkerülése miatt. Megfelelő kezeléssel ezeknek az izmoknak a kontrollja visszaépíthető, így fájdalommentes helyzetben tudjuk tartani gerincünket. 

Schroth módszer: gerincferdülés, tartási zavarok, M. Scheuermann leghatékonyabb terápiája. 

A gerinc oldalirányú görbületei mellett a kialakult bordapúpot és bordavölgyet is korrigálja, a gerinc 3 dimenzióban korrigált helyzetében, forgató légzés alkalmazásával végeztetjük a gyakorlatokat a helyes helyzet tudatosításához. 

Taping technika: célja a vizsgálati eredménytől függően olyan elasztikus tapasz felhelyezése a bőrre, melynek hatása lehet: fájdalom csökkentése, stabilitás/mobilitás javítása, izom aktivitás befolyásolása, keringés javítása. Kémiai hatóanyagot nem tartalmaz. Anyaga természetes pamut alapanyagú latex nélküli anyag. Lég- és vízáteresztő, lehet vele sportolni, zuhanyozni, úszni. 

Trigger pont terápia: a trigger pontok az izomszövetben tapintható kisebb-nagyobb izomcsomók, melyek érzékenyek és kisugárzó fájdalmat okozhatnak. Az adott pontra alkalmazott nyomás néhány alkalom után csökkenti a fájdalmat. 

Subaqualis terápia: a víz fizikai tulajdonságait kihasználva (hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, közegellenállás, hőmérséklet) helyreállíthatjuk az ízületi funkciót, erősíthetjük az izmot. Leggyakrabban alkalmazzuk: gerincműtétet követően, jelentősebb fájdalom esetén, nagyobb mértékű ízületi mozgáscsökkenéskor, végtagok ízületi kopásos megbetegedéseikor, traumás sérülések rehabilitációjában, ortopédiai műtétek után. 

A meghatározott ideig végzett gyógytorna után sem feledkezhetünk meg a mozgásról! Válasszunk olyan mozgásformát, mely gerincünket jól átmozgatja, aktív, dinamikus tréninget biztosít a szív-és érrendszernek is! Következő sorozatunkban tájékozódhattok a nyaki problémák kezeléséről!