Nyakfájás

A nyakfájás egyik leggyakoribb oka a porckorong kopásos elváltozása, mely az esetek többségében semmilyen tünettel nem jár. Sokan azonban ijedten említik, hogy a fej mozgatásakor csikorgó, ropogó, furcsa pattogó hangot hallanak, mintha a csigolyák között homok lenne. A jelenség önmagában nem veszélyes, csupán a szervezet figyelmeztető jelzése, hogy a porckorongban az életkorral együtt járó változás, "kopás" indult el.

Mások vissza-visszatérő nyakfájásról panaszkodnak, amely rendszerint rövidebb-hosszabb idő után fokozatosan alakul ki, többnyire reggel jelentkezik, s a fej mozgatása nehézségbe ütközik. 

Ritkán a felkarba is kisugározhat, és bizonytalan zsibbadás, bizsergés kísérheti a kézujjakban; néha a kéz megpüffed, ritkábban pedig a fej hirtelen elfordítása szédülést, fejfájást, hányingert, látászavart, fülzúgást okoz. 

Minthogy ilyen tüneteket más betegségek (például alacsony vérnyomás, érelmeszesedés idősebb korban) is okozhatnak, szakembernek kell tisztáznia a panaszok pontos okát. Ez azért is fontos, mert idősödő korban a röntgenfelvételen gyakran látunk degeneratív elváltozásokat, anélkül hogy a betegnek bármilyen panasza lenne. 

Ha a nyakfájás egy rossz mozdulat után jelentkezik, a fájdalom erős, de a heveny tünetek megfelelő kezelésre 1-2 hét alatt megszűnnek. Ha a fájdalom nem szűnik 3-4 héten belül, illetve kisugárzik a karba , zsibbadás, reflexkiesés, izomgyengeség kíséri, a heves fájdalom a megfelelő kezelésekkel nem csökkenthető, felmerül a nyaki porckorongsérv gyanúja. A porckorong valamelyik oldal felé előboltosulva nyomja a gerinccsatornából kilépő ideggyököt. Sokszor a heves karfájdalom miatt a beteg kételkedik abban, hogy a fájdalom forrása a nyaki gerincben van. A nyaki izmok ilyenkor „beállnak”, esetenként tornáztatni is nehéz, a beteg a fejét előre tolja, holott a helyes fejtartás éppen ellenkezőleg, a hát síkjával azonosan lenne.

Kórisme

Reumatológiai, ideggyógyászati vizsgálat, röntgenfelvétel, szükség esetén mágneses rezonanciás vizsgálat (MRI) tisztázhatja a diagnózist.

Kezelés

A rossz testtartásból eredő nyakpanaszok néhány lazító nyak- és testmozgatás, esetleg reumakenőcsös bedörzsölés után megszűnnek. 

"Átfázásból, hűlésből" eredő heveny fájdalom esetén fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők, izomlazítók, helyi bedörzsölő és reumakenőcsökkel, ritexszel, tehermentesítő habszivacs, nyakgallér, manuálterápia segítségével néhány nap alatt megszüntethető. 

Krónikus, vissza-visszatérő nyakfájás esetén az előbb említett gyógymódok mellett gyógytorna, helyi pakolás, fizioterápia (torna, masszázs, súlyfürdő vagy, elektroterápia), habszivacs, nyakgallér viselése javasolt. 

Ha a panaszok hátterében gerincsérv okozta ideggyulladás áll, fontos a heves fájdalmak és a gyulladás mielőbbi csökkentése erős hatású fájdalomcsillapítókkal (fontos az éjszakai nyugalom!), szteroidokkal, az egész felső végtag állott vizes borogatása 20 percig naponta többször (a nejlonos becsavarás tilos!), kiegészítve szigorú pihenéssel, a nyak tehermentesítésével. Heveny stádiumban a nyak tornáztatása és meleg borogatás alkalmazása tilos! Ha a megfelelő kezelés mellett sem szűnik a fájdalom, vagy izomgyengeség alakul ki, akkor idegsebészeti vizsgálat szükséges annak eldöntésére, hogy szükség van-e a porckorongsérv eltávolítására. 

Megelőzés

A nyakfájás az esetek többségében civilizációs ártalom. Sokat árt az elhízás, a kényelmetlen, korszerűtlen iskolapad, ülőbútor és munkapad; számítógép előtt való állandó ülés, felhúzott vállakkal, rosszul beállított monitormagasság és klaviatúra, a mozgásszegény életmód. Már kicsi kortól a mozgás szeretetére, a rendszeres napi tornára, testmozgásra kell nevelni a gyerekeket. Fontos a lapos, korszerű párnán való fekvés. Ülő foglalkozásúak esetében lehetőséget kell találni a nyak időnkénti néhány perces tornáztatására.