Derékfájás

Derékfájásnak (lumbágónak) a bordaívek és a 12. háti csigolya tövisnyúlványától a keresztcsont-farkcsonti ízület vonaláig terjedő terület mozgásszervi eredetű fájdalmát nevezzük. A magyar lakosság 80%-a életében már legalább egyszer szenvedett derékfájdalomtól.

Okai:

A nyak, hát és derékfájás tulajdonképpen egy tőről fakad. Ezért Önnek a gerincsérv, a nyakfájás és a hátfájás menüpontokat is tanácsos elolvasnia. Ezen a helyen csupán a legfontosabb ismérveket és kiváltó okokat említjük, részletesen az említett menüpontokban olvashat a témáról.

Leggyakoribb okok: 

Elhasználódott porckorong: a mozgásszegény életmód, a helytelen testtartás, a helytelen íróasztalnál és számítógépnél ülés nem tesz jót gerincünknek. A gerinc nem statikus megterhelésre lett tervezve. A nem ergonomikusan kialakított számítógépes munkahelyeken töltött idő jelentősen hozzájárul a porckorong kopásához: porckorong ellapul, a szomszédos csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, a kisízületek felszínei pedig elcsúsznak – megkezdődik a porckopás. Az izomban gyakran a gerinc két oldalán kialakulnak az u.n. mialgiás csomók. Ezek a fájdalmas, lokális izomösszehúzódások a rossz testtartásnak, mozgásszegény életmódnak köszönhetők és egy hamar nem múlnak el. Néha napokig, hetekig, hónapokig kínoznak minket és maguktól a legritkább esetekben oldódnak fel. Ha naponta úsznánk, mozognánk, tornásznánk, úgy sokat tennénk ezen állapot ellen. Sokszor van rá hiába lehetőségünk mégsem  tesszük – nem csak a komolyabb gondot jelentő hát és derékfájdalmat előznénk meg, de a manapság vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségekkel is felvehetnénk a harcot!

Scheuermann betegség: olyan állapot, mely során a háti gerinc görbületeinek fokozott növekedése, majd mozgáskorlátozottsága, fájdalma jellemző. Kompenzálás képpen a nyaki és ágyéki görbületek íve is nő, a gerinc természetes görbülete megbomlik, más statikai viszonyok alakulnak ki. Fiatal, serdülőkorú gyermekeinknél érdemes rá odafigyelni és időben megkezdeni az izomerősítést, az egyénre szabott gerinctornát, tartásjavítást, úszást. A rossz helyzetben rögzült, merev háti gerinc mozgását általában az ágyéki gerinc „pótolja”, ezért felnőttek esetében ágyéktáji fájdalmak jelentkezhetnek.

Gerincferdülés: a gerinc kóros oldalirányú görbületeit értjük. 2 fő típusát különböztetjük meg. 1., funkcionális scoliosis: primer esetben a gerinc oldalirányú görbületéhez nem tartozik a csigolyák elcsavarodása, így nem látható borda-, vagy ágyéki púp, ebben az esetben a hátizomat erősítése szükséges. Másodlagos funkcionális scoliosis esetében a két alsó végtag közti hosszkülönbség miatt látható a gerinc elhajlása, ez sarokemelő segítségével jól korrigálható. 2., Strukturális scoliosis a gerinc sagittalis, horizontális és frontális síkban is görbül, bordapúp sok esetben látható. A csontérés időszakában alakul ki és várhatóan a növekedési szakaszokban fokozódnak a görbületek, rosszabbodás várható. Konzervatív kezelési lehetőségek: Schroth terápia, korzett.

Gerinccsatorna szűkület: a gerinccsatorna valamely átmérőjének csökkenését, szűkületét értjük, melynek következében a neurológiai képletek nyomás alá kerülnek, alsó végtagba lesugárzó fájdalmat okozhatnak. A porckorongok „elhasználódásos” állapota vezethet ide: csökken a porckorongok magassága, a csigolyákat összekötő szalagok lazulnak, a csigolyák között túlmozgás, instabilitás alakul ki. A túlmozgásokat a szervezet csontos csőrök képzésével igyekszik stabilizálni, azonban ez a folyamat beszűkíti a gerinccsatornát és nyomási tüneteket okozhat. Kezelés: gyulladáscsökkentő gyógyszerek, infusio, gyógytorna, masszázs. Amennyiben bizonyos időn belül nem várható javulás, akkor műtéti beavatkozás indokolt.

Spondylolisthesis: a csigolyák egymáson való elcsúszását jelenti. A szomszédos csigolyákat egymáshoz kapcsoló ízületes összeköttetés megszakad. Tünetmentes egyénnek is lehet spondylolisthesise, egyébként derékfájdalom és ischias jellegű tünetek láthatóak. Kezelés: akut időszakban fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, majd fizikoterápia, gyógytorna, masszázs, úszás, rendszeres testmozgás.

Sacroiliacalis ízület: a két medencelapát és a közé ékelődött keresztcsont ízületes összeköttetése is okozhat panaszokat a deréktájon, medence környékén, csípőben, alsó végtagban, esetleg egyszerre az előbb említett területeken. Oka: az ízületben létrejövő túlzott- vagy éppen kevesebb mozgás. Fizikális vizsgálattal jól diagnosztizálható problémáról van szó, de arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a tünetek megjelenésének helyétől távolabb van az ok és azt szükséges kezelni!

Gyakori kiváltó ok az előrehajolt helyzetből nehéz tárgy felemelése vagy hirtelen mozdulat.

Egyéb kiváltó ok lehet: fejlődési rendellenesség, gyulladásos állapot, baleset, daganat. Más belszervi állapotok is okozhatnak deréktáji panaszokat.

A megoldás a rendszeres mozgás, gyógytorna, masszőr. Sok esetben speciális gyógytornával panaszai jelentősen enyhíthetők, sőt, az ideget nyomó, kitüremkedő porckorong visszajuttatható a helyére. Ezért kiemelkedő jelentőséget tulajdonítson a speciális képzettséggel és gyakorlattal rendelkező gyógytornász személyének.

Abban az esetben, ha bizonyos idő után nem várható jelentős javulás a beteg állapotában, esetleg romlás következne be, mely a további életminőségét jelentősen befolyásolja, akkor műtéti beavatkozás indokolt.

Előző megtekintése

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.