Hátfájás

A hátfájás a gerincoszlop csontjainak, porcainak, a tartószalagok, különböző izmok, az izmokat borító vékony hártyák betegségeiből, a gerincvelőnek és burkainak, valamint az abból kilépő idegeknek a betegségeiből származik elsősorban.

Gerincünk 24, egymáshoz szorosan kapcsolódó, felfelé egyre vékonyodó speciális formájú csontból, úgynevezett csigolyákból áll. Szakaszai: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki csigolya. A koponyánál végződő, piramis alakú oszlop alapját a csípőnkön nyugvó legnagyobb csigolya képezi. A csontok között puha, ám annál erősebb korongok helyezkednek el lengéscsillapítás gyanánt, ugyanakkor rugalmassá teszik a gerincoszlopot. Stabilitását a csigolyatestek és közöttük lévő porckorongok, valamint a csigolyaívek, a – nyúlványok és a közöttük futó szalagok adják.

Mitől fáj a hátunk?

Alapvetően a háti panaszok ritkábban jelentkeznek, mint a nyaki és deréktáji fájdalmak. A legtöbb panaszt húzódás, kisebb sérülés okozza, amiket egyszerű hátfájásnak nevezünk. Jóllehet a fájdalom hirtelen érkezik és esetenként eltérő mozdulatsor a felelős érte, a kiváltó okok a legtöbb esetben orvosolhatók. Ezek közül a leggyakoribb a rossz mozdulatsor okozta fájdalom, valamint az inaktivitás következményeként fellépő gyenge izomzat, amelyen a gyógytornász szakember speciális gyakorlatokkal segít, hiszen a gyenge izomzat képtelen megfelelően tartani a gerincet.

Tünetek

A tompa, mély fájdalom a hát bármely szakaszában felléphet, leggyakrabban a gerinc mozgásakor felerősödik, olykor a karokba vagy a lábakba is kisugárzik. A köhögés és a nevetés felerősítheti. A legtöbb esetben a panaszok fekvéskor enyhülnek, hiszen a gerinc felszabadul a terhelés alól, ám a fájás hosszabb fekvés után fokozódhat. A hosszú ideig tartó, fizikailag nem megterhelő, monoton munka szintén hátfájással jár. A fájdalom – a fej merev kényszertartása miatt – leggyakrabban a nyakon és a lapockatájon alakul ki.

A fájdalom helye és kiterjedése sokféle lehet, leginkább a gerinc két oldalán jelentkezik, és maga a gerinc is legtöbbször nagyobb területen érzékeny nyomásra vagy ütögetésre. Az érzékeny terület merev, mozgása korlátozott. (A teljes merevség nem a meszesedésre, hanem inkább gyulladásos csigolya-megbetegedésekre jellemző.) A fájdalom a gerincoszlop előre- és hátrahajlításakor, és különösen függőleges tengelye körüli forgatásakor mutatkozik.

Hátfájás férfiaknál

Jellemzően fiatal korban, férfiaknál jelentkezik a kínzó fájdalommal és gyorsult vérsüllyedéssel járó Bechterew-kór, amely a gerincoszlop egy részének fokozatosan kifejlődő, végül teljes merevséget okozó betegsége. Léteznek továbbá igen speciális betegségek is: ilyen például a Recklinghausen-kór vagy a Paget-kór, a csontváz idült betegsége, melynek során a csont bizonyos része rendellenesen növekszik, megnagyobbodik és felpuhul. A Paget-kór, főleg idős korban jelentkező, ismeretlen etiológiájú betegség. Gyakorisága 40 éves kor felett nő. Kétszer annyi férfi érintett, mint nő. Szintén főleg a férfiakat érinti a lumboischialgia által okozott deréktáji fájdalom, amely valamelyik vagy mindkét alsó végtagba kinyúlik. Bármely korosztálynál előfordulhat, hirtelen vagy lassan, idült derékfájás formájában is jelentkezhet. Az artrózis (degeneratív ízületi betegség) ízületi fájdalommal és merevséggel járó, gyakori idült ízületi elváltozás. A betegséget az ízületi porc és az alatta lévő csont elfajulása jellemzi. Hetven éves korra bizonyos fokban a lakosság jelentős részében kimutatható. Előfordulása férfiaknál és nőknél egyforma, bár férfiaknál hamarabb kezdődik.

Hátfájás nőknél

Fiatal nők hátfájásának hátterében sokszor egyszerűen statikai zavar áll. A hát közepére jellemző, a lapockák irányába és a tarkó tájékába sugárzó fájdalom gyakran fordul elő ülőmunkát végző nőknél, de előidézheti a nagyfokú elhízás, sőt a terhesség is, amikor a testsúly eltolódása miatt megváltozik a statikai egyensúly. Neurotikus szorongásos, valamint depressziós tünetekkel társul. Kiváltó oka lehet a túlzott megterhelés, stressz és a depressziós hajlam együttesen. Hátfájással jelentkezhet a menstruáció, valamint több, nőgyógyászati panasz is. A menopauza során előforduló hátfájás a hátgerinc alsó szakaszán jelentkezik, általában túlsúlyos vagy elhízott nőknél.

A hátfájást jobb megelőzni, mint kezelni, ehhez pedig elengedhetetlen a hátizomzat edzése, a csont kalciumtartalmának fokozása, az egészséges táplálkozás. Éjszakai alvás során legtökéletesebb póz az “embriótartás”. A gerinc alsó görbülete teljesen kiegyenlítődik, de a háti és nyaki gerinc természetes görbületei megmaradnak, emellett különleges párnák és hengerpárnák is biztosíthatják a nyaki izomzat ellazulását az éjszakai alvás során.

A hátfájás tartásjavító tornával, speciális háttornával – száraz gyógytorna, vízi gyógytorna – vagy megfelelő, rendszeresen űzött sporttal, úszással, masszázs segítségével, esetleg elektroterápiával orvosolható. A túlterhelt gerincoszlop védelmére javasolják a rövidtávú ágynyugalmat, a feszült izomzatot lazítással, izomlazító krémekkel (lágyrész-reumatizmus) nyugtathatjuk. A gyenge hátizomzat erősítésére fizikoterápiát rendelhet az orvos, emellett gyógyászati segédeszközökkel (fűző, támbot, járókeret stb.), szteroid-kezeléssel is kezelhető. Az idegi eredetű hátfájás gyógymódja a pszichoterápia és a szedatívumok szedése. Kiváló hatásúak a tangentoros (vízsugár-masszás) kezelések, a súlyfürdők, és az iszappakolások is.

A meleg alkalmazása segíti az izomzat ellazulását (például: fürdők, pakolások, borogatások formájában). A csont kalciumtartalmát fokozhatjuk egészséges táplálkozás révén. Szánjunk időt a relaxálásra is!

Előző megtekintése

Következő megtekintése

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.