Porskorongsérv, gerincsérv

A porckorong az emberi gerincoszlop egyik alkotó eleme. A csigolyatestek között található. Külső rostos gyűrűből és belső kocsonyás anyagból áll. Lengéscsillapító szerepet tölt be, tehát ahogy a csigolyák, mint egy építőkocka egymásra vannak téve, közöttük porckorongok helyezkednek el. Lényege, hogy ezek a porckorongok csillapítsák a rázkódást, mikor járunk.

A porckorongsérv a porckorongnak a megbetegedése. Az életkor növekedésével a porckorong vizet veszít, dehidrációs folyamaton megy át. A külső rostos gyűrű elveszti rugalmasságát, szétszakadozik és a központi, kocsonyás mag kimozdul a helyéről, utat törve magának a károsodott rostok között. Ezt a folyamatot nevezzük porckorong sérvnek, melyhez a genetika, sérülések, túlterhelés nagyban hozzájárulnak. Az emberi gerinc nem két lábon járásra, pláne nem ülésre van tervezve, hanem minél dinamikusabb életmódra, tehát ebből kifolyólag az ülés és az állás extrém terhelést jelent a gerincnek, és ez a gerincet alkotó szalagokat, porckorongokat veszi igénybe.

A porckorongsérv tehát nem egy izolált megbetegedés, mindig része az úgynevezett „elhasználódásos” gerinc-megbetegedésnek, melyhez társul a szalagok és a csigolyák közötti ízületek megbetegedése is. Vannak porckorongok, melyek gyakrabban sérülnek, ezek a nyaki szakaszon az alsók, az ágyéki szakaszon szintén az alsó porckorongok.

A porckorongsérv kezelhető konzervatívan (műtét nélkül) és műtéttel. A konzervatív terápia a gyulladáscsökkentő infusiot, fájdalomcsillapítót és gyógytornát, masszázst foglalja magában. Ezekről a gyógytorna módszerek, masszázs menüpontban tájékozódhat.

Abban az esetben, ha nem mutatkozik megfelelő időtartamon belül érdemi javulás, esetleg új neurológiai tünetek pl: bénulás lépnek fel, akkor műtéti beavatkozás szükséges.

A műtéti beavatkozás típusai: kiszakadt vagy kitüremkedő porckorong eltávolítása, ideg felszabadítás, stabilizációs műtétek. A műtéti technika függ a sérv elhelyezkedésétől, méretétől, technikai feltételektől és a sebész képzettségétől.

A műtét utáni rehabilitációban fontos a szakemberek tanácsának betartása, hiszen ha nem kellőképpen gondozzuk gerincünket és továbbra is „engedünk a sok ülésnek, állásnak”akkor a porckorongsérv műtét után másik helyen visszatérhet. Mi ugyanis megoperálunk egy szakaszt, egy porckorongot, de hogy a mellette lévő porckorong hogy fog elhasználódni, tönkre menni, vagy esetleg egy másik régióban mi fog történni, azt senki nem tudja előre megmondani. Sajnos azt szoktam mondani a betegeimnek, hogy akinek a dereka beteg, annak a nyaka is beteg, mivel ez egy szervrendszer és ez folyamatosan és együtt megy tönkre. Tehát a fizioterápiás kezelésnek, gyógytornának kiemelt preventív és posztoperatív jelentősége van, segítségével sok esetben maga a műtét is elkerülhető!

 

Előző megtekintése

Következő megtekintése

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.