Gyermek gyógytorna

Minden, ami mozgásszervi panasz. Mi orvosoljuk!

A mozgásszervi problémák esetén általánosan igaz, hogy minél korábban felfedezzük a rendellenességet, annál könnyebben és gyorsabban lehet azt kikezelni. Ez hatványozottan érvényes a gyermekek esetében, hiszen csecsemő- és gyermekkorban fejlődik a leggyorsabban testünk.

A személyre szabott egyéni gyermek gyógytorna számos jótékony hatásai közé tartozik a gerincferdülés megelőzése és az ideális testtartás kifejlesztése. Gyermekkorban még teljes mértékben kezelhető a lúdtalp és a sérülések vagy betegségek okozta mozgásbeszűkülések.

Gágog a gyerek talpa?

A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, csak jelentős eltérés esetén vezet a környező izmok, ízületek nagyobb terhelést követően jelentkező fájdalmához. Egyre nagyobb számban található a gyermekek körében a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaízület. Fontos, hogy kezdeti szakaszban kiszűrt gyermekeknél is törekedjünk az eltérés korrekciójára, akkor is, ha gyermek nem panaszkodik fájdalomra. Gyógytorna, talpbetét, speciális sarokemelés nélkül ezek a hibák csak fokozódni fognak a későbbiekben, maradandóvá válnak és már panaszt is okozhatnak. Mindig arra kell törekedni, hogy egy adott kórállapotot minél előbb orvosoljunk, súlyosságát megelőzzük!

Gyermekkori hanyagtartás

Hanyagtartás estén a csigolyákban nincs semmilyen deformitás, a probléma elsősorban a hát, has, medence izomzat gyengeségével függ össze.

A helytelen hanyagtartás kialakulhat:

  • a hát, has, medence izomzat csökkent teherbíró képességétől,
  • pszichés tényezőktől
  • hirtelen növekedéstől
  • helytelen üléstől (otthon vagy iskolában)
  • akaraterő hiányától

Négy hanyagtartás típust különböztetünk meg:

Lapos hát

amikor a háti gerinc domborulata és az ágyéki (derék) homorulata csökkent, ennek következtében a hát lapos. Kezeletlen esetben felnőtt korban gyakori a derékfájás. Leggyakoribb hanyagtartás típus, amikor a gyermek izomzatának fejlődése nincs arányban a hossznövekedéssel.

Kypholordotikus hát

amikor a háti domborulat és az ágyéki homorulat a normálisnál fokozottabb.

Nyerges hát

ha a háti domborulat foka normális, de az ágyéki homorulat fokozott.

Domború hát

a háti domborulat ráterjed az ágyéki gerinc egy részére is.

Idejében megkezdett terápiával sok fájdalom és mindennapi kellemetlenség elkerülhető!

A testreszabott mozdulatsoroknak köszönhetően látványos eredmények érhetők el már az első alkalmak után! A gyógytorna esetében nincs korhatár, akár már újszülött kortól elkezdhető a mozgásterápia.

A Szevermed Mozgásszervi Központban Pintér Georgina gyógytornász-fizioterapeuta vár minden kicsit és nagyot!

Specialitásaink:

  • csecsemőkori mozgásfejlődési rendellenességek, pl. kötött csípő kimozgatása,
  • hanyag tartásra gerinctorna és tartáskorrekció, a gerincferdülés kialakulásának megelőzése,
  • lúdtalp torna és egyéb lábdeformitások kezelése,
  • minden egyéb gyermekkori mozgásszervi probléma kezelése.

GY.I.K.

Gyakori kérdések

Hogyan zajlik a vizsgálat, az állapotfelmérés?

A diagnosztika kikérdezéssel, hozott leletek értékelésével kezdődik. A manuális vizsgálat során statikai és dinamikai problémákat térképezünk fel, ennek során belső szervi elváltozásokra is fény derülhet.

Kérjük, hozza el a korábbi leleteit és ha van ilyen, akkor a képalkotó eljárásról készült felvételeket is. meg A vizsgálat különböző, gyógytornász által vezetett mozgástesztekből, gyakorlatokból áll, mely során a terhelésre adott válaszreakciók fontos támpontot jelentenek a kezelési terv felállításához.

Tehát az állapotfelmérés fizikai vizsgálatot jelent. Ennek alapján az alkalmazásra kerülő kezelési módot határozzuk meg.

Előre láthatóan hány kezelésre, alkalomra lesz szükségem?

Természetesen ezt is a vizsgálatot követően tudjuk megmondani, de akkor sem teljes biztonsággal, hiszen az, hogy ön milyen gyorsan gyógyul az rengeteg mindentől függ. Amit tudnia kell ezzel kapcsolatban, hogy ideális az első két hétben sűrűbben, heti 2-3 alkalommal jönni, majd ezt követően ritkábban, de akkor is hetente legalább egyszer. Az esetek többségében a speciális kezeléseink hatására látványosan javul az állapota, de sajnos ezt sokan túlértékelik és idő előtt abbahagyják a kezelés sorozatot, így egy rövid idő elteltével panaszai visszatérnek. Bizonyos gyakorlatsorokat pedig szorgalmasan otthon is végeznie kell és sokszor bizonyos szokásairól le kell mondania.

Előre láthatóan milyen gyakran kell majd jönni?

Általában a heti két alkalom és az otthoni gyakorlatsorok elvégzése elegendő. Helyes, ha a gyógytornát megelőzően gyógymasszázson izomzatát fellazítja, így a kezelést könnyebben tudja végezni.

Jártam az ORFI-ban, Széchenyiben stb. különböző kezelésekre, sőt, gyógytornásznál is voltam, nem segített. Ez miben más?

A mozgásszervi betegségek rendkívül bonyolult és összetett problémák. Bizonyos mozgásszervi panaszcsoportokra más-más kezelési eljárás hatékony. Nálunk koncentráltan jelen van az a szakmai módszer és gyakorlat, amely az összes hatékony szóba jöhető kezelést lehetővé teszi.

Kiszakadt gerincsérvvel megúszható-e a műtét?

Természetesen erre is csak a vizsgálatot követően tudunk felelős választ adni, de általában igen.

Lehet-e önöknél bankkártyával, egészségkártyával, Szép Kártyával fizetni?

Bankkártyás fizetést sajnos nem áll módunkban elfogadni, azonban valamennyi egészségpénztárral van szerződésünk, így azokat el tudjuk fogadni és el tudja számolni kezelését az Egészségpénztár címére kiállított számlával. Szépkártyát egyelőre nem áll módunkban elfogadni, azonban ennek bevezetését tervezzük.

Lehet-e parkolni?

Igen, mindig van parkolóhely, de természetesen fizetős parkolási övezet van. Kerékpárosok részére a velünk szemben lévő sarkon létesült kerékpártároló.

Keressen minket bizalommal

Kérdése van vagy időpontot szeretne egyeztetni?

Töltse ki űrlapunket és hamarosan megadott elérhetőségei egyikén felkeressük!